Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Extratjänster eller arbetslinjen är inte vad det handlar om

Replik på "Det finns 10 miljarder skäl att stoppa Sandvikens låtsasjobb"

När de tre moderata företrädarna blandar och ger från sin kortlek bestående av allsköns jokrar och ”svarte Petter”-kort så spelar man medvetet falskt i sin iver att vinna poäng. Kanske vinner man ett par streck i blocket med sitt fulspel, men jag tror att de flesta åskådare, medspelare och motspelare ändå genomskådar bluffen.

Liberalerna förespråkar arbetslinjen med flera förslag på riksdagsplanet för att stötta sysselsättningen. Bland annat vill vi sammantaget genomföra strategiska skattesänkningar på cirka 30 miljarder kronor på jobb, arbetsinkomster och företag.  Vi föreslår även sänkta arbetsgivaravgifter för både unga upp till och med 21 år och de första anställda när små företag växer.

LÄS MER I DEBATTEN: Sluta bläddra i Dagens Industri – besök verkligheten i vårt län i stället

Företagen är jobbskaparna. MEN, det innebär inte att Liberalerna i Sandviken förkastar extratjänster som en arbetsmarknadsåtgärd för den del av befolkningen som står längst ifrån en ordinarie anställning och egen försörjning.

Jonny Bratberg och övriga moderater vaskar fram siffror ur sin kortlek eller ur skjortärmen, som inte stämmer med de resultat vi har i Sandviken efter avslutad extratjänst. Här hävdar M att endast 5 procent går vidare till en ordinarie anställning eller utbildning. Man hävdar även att extratjänster skapar en inlåsningseffekt när resultaten från Sandviken visar på det totalt motsatta. 44 procent av de som nu avslutat sin extratjänst i kommunen har gått vidare till utbildning eller anställning, vilket är fantastiska resultat för den målgruppen.

Att moderaterna även kastar in ett femte ess i spelet är, för att uttrycka sig milt, ledsamt och oärligt. (M)an hävdar att ”I Sandviken går Extratjänsterna uteslutande till utrikesfödda…” Det vet (eller borde pålästa kommun- och riksdagspolitiker veta) att det inte stämmer.

Frågan jag ställer mig är, varför, vad är det egentligen för spel man spelar, vilka vill man lura med det fulkortet för att få ett streck i blocket?

Liberalerna kommer, med alla till buds stående medel och åtgärder, fortsätta arbetet för att fler ska känna tillhörighet och framtidstro. Vi kommer fortsätta lägga vår politiska kraft och energi på att utveckla framtidsmöjligheterna för individer, familjer och ett samhälle där alla har en plast, oavsett vad syftet med en arbetsmarknadspolitisk åtgärd heter eller hur den är utformad.

Framtiden möter vi alla tillsammans och vilken politik som leder oss mot framtiden avgör hur den blir. Med liberal politik blir den bra, för alla.

Per-Ola Grönberg, kommunalråd i Sandviken för Liberalerna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel