Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: FF på sportlovet? – 9 av 10 föräldrar tror att unga dricker alkohol på föräldrafria fester

Nästa vecka är det sportlov och för de flesta tonåringar väntar en vecka med tid att ta det lugnt och träffa kompisar. Men under lov och högtider ökar även risken för att ungdomar har fester och dricker, eller kommer i kontakt med alkohol och andra droger.

9 av 10 (91 procent) tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol på föräldrafria fester, men bara var femte förälder (19 procent) tror att deras egna tonårsbarn dricker alkohol på dessa fester. Det visar en undersökning* som Norstat genomfört, bland tonårsföräldrar, på uppdrag av IQ.

Om dina barn är ensam hemma under sportlovet, eller har kompisar som kommer att vara det, är det viktigt att du som förälder berättar hur du ser på alkohol och vilka regler som gäller. Andra undersökningar** som vi genomför med ungdomar, 14-17 år, visar att 9 av 10 (90 procent) tycker att det är bra att föräldrar har tydliga regler kring hur de ser på alkohol. Bra att komma ihåg att det även kan vara festande på dagtid när föräldrar är på jobbet och tonåringarna är hemma och lediga.

Jag vill ge dig som tonårsförälder tre tips:

► Ring och stäm av läget. Att ringa hem till sin tonåring visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa, så att ditt barn förstår varför.

► Ta hjälp av andra vuxna. Berätta för andra föräldrar eller grannar att ditt barn kommer att vara ensam hemma och be dem gå förbi och titta till ungdomarna.

► Plocka bort alkoholen. Töm barskåpet innan du åker, se till att det inte finns någon alkohol hemma.

Besök gärna tonårsparlören.se om du vill ha fler tips. Och kom ihåg att barn uppskattar att du som förälder har tydliga regler gällande alkohol, det visar att du bryr dig.

Karin Hagman, vd på IQ

* IQs undersökning bland tonårsföräldrar: Undersökningen genomfördes av Norstat, på uppdrag av IQ, mellan 27 mars – 15 april 2019 bland 3 335 tonårsföräldrar med barn mellan 13–17 år via en webbenkät.

**IQ undersökning bland ungdomar: Länsundersökning i Sverige, OSU av föräldrar som accepterar intervjuer med deras barn och vars barn väljer att deltaga. Resultatet för ungdomar i åldern 14 år - 17 år. Undersökningsperiod 23 mars-15 april 2018. Källa: Norstat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel