Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt – FI: Vegankost i Gävles skolor är nödvändigt för att nå klimatmålen

I torsdags släpptes IPCC:s senaste rapport, som visar att en omställning till mer växtbaserad kost krävs för att nå klimatmålen. Forskning från Chalmers visade för länge sedan att vegansk kost minskar varje individs utsläpp av växthusgaser drastiskt, då största delen av utsläppen orsakas av maten vi äter. Lakto-ovo-vegetarisk kost minskar utsläppen en del, men inte tillräckligt - från 1,8 ton växthusgaser per person och år till 1,2 ton. Vegansk kost minskar utsläppen till nästan en fjärdedel. En fantastisk skillnad, som vi bör göra hållbar politik av.

De offentliga måltiderna i Gävle motverkar våra uppsatta miljö- och klimatmål. Lösningen? Vegansk kost. Hur länge ska kommunen sticka huvudet i sanden?

Gävle har ambitionen att vara en klimatneutral kommun senast år 2035. Ett modigt mål, som kräver modig, progressiv politik. Ändå böjer sig styrande politiker baklänges för att slippa ta i frågan om vegetabilisk norm i kommunala verksamheter. ”Det finns ingen efterfrågan från väljarna”, är ett svar jag har fått på frågan om varför Gävle inte använder veganska skolmåltider som medel i arbetet mot uppsatta klimatmål. Detta trots att medborgare världen över kräver att beslutsfattande politiker agerar – Gävle är inget undantag. Även i Gävle har vi klimatstrejkare, som suttit snöiga som soliga dagar framför Gudinnan, och att den veganska kosten är efterfrågad i skolorna blev tydligt med debatten som startades av elever på Vasaskolan 2017, och elever på Nynässkolan 2018. Nu är det dags igen. Vi som argumenterar för vegansk kost har sedan sist fått uppbackning både av Livsmedelsverkets uppdaterade råd och av IPCC:s rapport, en sammanställning av över 7000 vetenskapliga artiklar. Vad är nytt på köttfronten, förutom EU:s beslut att satsa stora pengar på att gynna djurindustrins profitörer med kampanjen ”Gilla Gris”, som ska få unga att äta mer griskött, och att EU överväger ett avtal som ska öka importen av nötkött från USA? Vansinniga beslut mitt i en pågående klimatkris, och oförsvarbart ur djuretisk synpunkt.

Det är klimatnödläge NU och vi måste agera klokt för att undvika total katastrof.

IPCC:s rapport visar att en omställning till mer växtbaserad kost är nödvändig för att nå 1,5-gradersmålet. Gävle kommuns offentliga måltider bör inom kort bli veganska. Skolkosten är ett bra första steg. Enligt Livsmedelsverket finns inga hinder för vegansk kost till skolbarn, tvärtom - ett ökat intag av frukt och grönt är positivt för hälsan. I Gävles kommunala skolor går cirka 11 850 elever. Det blir 1 489 800 skolluncher på ett skolår. Ungefär en och en halv miljon tillfällen att göra skillnad, bara på ett år.

Framtiden står på spel, tung forskning visar möjliga vägar framåt. Låt skolkosten skona djur, miljö och klimat och ge eleverna bästa möjliga förutsättningar för sina framtida liv. Gör Gävle till ett föredöme för andra kommuner och genomför en nödvändig klimatomställning nu; gör Gävles skolmat vegansk.

Ida Nyström

ordförande Feministiskt initiativ Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel