Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fler behöver göra som Gävle – prioritera återvunnet material vid inköp

Bara en kommun i Gävleborg prioriterar återvunnet material när de köper in varor – trots att 82 procent av länsborna vill det. Här är fyra tips till kommunledningar som vill lyssna på invånarna och låta deras skattepengar bidra till en hållbar utveckling, skriver Peter Dahlberg på miljöföretaget Ragn-Sells.

Svenska kommuner köper varje år varor och tjänster för runt 350 miljarder kronor. I upphandlingarna kan kommunerna ställa krav på leverantörerna för att se till att invånarnas skattemedel bidrar till ett hållbart samhälle.

Därför prioriterar allt fler kommuner varor tillverkade av återvunnet material framför sådana som är gjorda av nyproducerade råvaror. När vi på miljöföretaget Ragn-Sells började kartlägga kommunernas upphandling 2018 svarade bara åtta kommuner att de gör den prioriteringen. I år uppger 21 kommuner att varor med återvunnet material prioriteras. Det är en väldigt glädjande utveckling!

Men det finns massor kvar att göra. I Gävleborg uppger bara en av de sju kommuner som svarade på årets enkät, nämligen Gävle, att varor tillverkade av återvunnet material ska prioriteras.

Enligt regeringen står sådant som upphandlats offentligt för så mycket som en femtedel av Sveriges totala klimatutsläpp. Så kan vi inte fortsätta. Den goda nyheten är att vi kan göra något åt det. Att hela tiden producera nya råvaror till det vi behöver orsakar stora utsläpp, men att använda material vi redan har om och om igen – det som kallas cirkulär ekonomi – gör det inte. Om kommunerna börjar lägga en lite större del av de årliga 350 miljarderna på återvunna material gör det en enorm skillnad.

Det är också vad länsborna vill. Åtta av tio gävleborgare, 82 procent, vill att deras kommun väljer återvunnet material i upphandlingar när det är möjligt, enligt en undersökning vi låtit Sifo göra.

Här är våra tips för mer hållbar upphandling:

Skriv en tydlig policy. Se över kommunens upphandling och ställ er frågan om alla inköp verkligen måste komma från nyproducerat material. Uppdatera sedan policyn som styr upphandlingen så att återvunnet är förstavalet och nyproducerat blir ett undantag.

Satsa på byggsektorn. Prioritera byggmaterial som betong, gips och tegel, som står för stora delar av kommunernas offentliga utsläpp. Grannländer som Danmark är redan bra på att använda sådana material många gånger och tjänar mycket på det.

Välj kvalitet, inte ursprung. Det viktiga är materialets egenskaper, inte varifrån det kommer. Specificera era krav tydligt och ge sedan förtur till återvunnet material – då får ni den kvalitet ni behöver, men utan utsläppen.

Var stolta! Genom att i första hand välja återvunnet material i era inköp bidrar ni starkt till minskade koldioxidutsläpp. Njut av att vara ett föredöme och berätta tydligt om er satsning.

Fler kommuner i Gävleborg behöver följa efter Gävle och ge produkter av återvunnet material förtur vid upphandlingar. Det är vad invånarna vill, och vad planeten behöver.

Peter Dahlberg, regionchef, miljöföretaget Ragn-Sells

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel