Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Folkbildning spelar roll – ABF ställer inte in, vi ställer om

Ingenting är som det brukar vara. Den här sommaren kommer inte att bli som vi från början hade tänkt oss. Efter en uppskjuten vår, präglad av pandemins elände och konsekvenser, kommer nu en sommar där våra vanliga sommarnöjen håller stängt, eller skjuts upp och evenemang ställs in. Så även den fysiska Almedalsveckan i Visby, som brukar vara sommaren självklara mötesplats och höjdpunkt för organisationer, föreningar och partier som vill diskutera politik, kultur och folkbildning.

Men vi på ABF har ett mantra som vi envist tragglat denna vår. Ett mantra som löpt som en röd tråd från norr till söder, från storstad till landsbygd. En viktig princip som varit vår drivkraft bakom allt ifrån gratiskonserter på äldreboendets innegård till live-samtal på nätet och bokcirklar på distans – Vi ställer inte in, vi ställer om.

Vi är övertygade om att folkbildning och kultur spelar stor roll för människor i krisen, likväl som innan. Och att folkbildningen kommer att vara en viktig del av lösningen efter krisen. Vi ser hur folkbildningen erbjuder en lösning på den tilltagande utmaningen med ofrivillig ensamhet, hur den erbjuder värdefulla verktyg i kampen mot fake news och konspirationsteorier. Vi ser hur den omställda folkbildningen stärker kompetensen bland våra cirkelledare och föreningar och hur den bidrag till ökad digital kompetens bland våra äldre. ABF är beredda att ta vårt samhällsansvar i en svår tid.

Under tre dagar, 29 juni till 1 juli, kommer ABF därför att anordna ett eget digitalt "Almedalen". Vi kommer bjuda på samtal och seminarium med fokus på arbetarrörelsens och folkbildningens vägval efter coronakrisen. Samtal där alla kan delta i genom frågor och kommentarer. Samtalen kommer att sändas från ABF:s Facebooksida, så man kan lyssna eller titta på samtal om jämlikhet, feminism, demokrati och mycket mer där det passar en bäst. Varför inte ta del i ett spännande samtal på stranden, i hängmattan eller under en svalkande promenad med en glass? Om inte människor kan komma till folkbildningen, får folkbildningen komma till människor.

Oavsett om du är en van besökare eller aldrig varit i Visby – i år är alla välkomna på samma villkor till ABF:s digitala Almedalen! För oss handlar vårt mantra om just det, att vara närvarande i hela landet, i människors vardag.

Det finns en tid efter krisen, ABF vill vara med och visa vägen framåt. Så vi ställer inte in, vi ställer om!

Helén Pettersson, förbundsordförande ABF

Ewa Lantz, tf förbundssekreterare ABF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel