Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "För att ta tillbaka kontrollen över samhällsutvecklingen krävs ett starkare samhälle"

Annons

Sverige har gjort något unikt. I januari lade vi grunden för ett riksdagssamarbete som möjliggör stabilitet och trygghet i en orolig omvärld. En stabilitet och trygghet som skyddar Sverige mot världsekonomins hot om en avtalslös Brexit, handelskrig och en avmattande global tillväxt. När vi nu ser en konjunkturavmattning i vår ekonomi står Sverige väl rustat.

För att ta tag i de utmaningar vi står inför och för att ta tillbaka kontrollen över samhällsutvecklingen krävs ett starkare samhälle. Det är utgångspunkten för höstbudgeten som idag presenteras av regeringen.

Vi står inför stora utmaningar. Utmaningar som kräver att det starka samhället kliver fram. Det är satsningar för att få fler i arbete, stärka välfärden och tryggheten samtidigt som vi fortsätter med en rättvis och ambitiös klimatomställning. Det är investeringar har ett brett stöd i svensk politik.

Skjutningarna måste få ett slut. I vårt land ska du vara trygg. Vem du än är, var du än bor. Samhället ska vara starkt för att skydda människor oavsett om det gäller grov organiserad brottslighet, terrorism eller vardagsbrott som inbrott eller stölder. För att nå dit vill vi anställa 10 000 fler inom polisen till 2024. Samtidigt satsar regeringen kraftigt för att övriga delar av rättssystemet ska hänga med. Vi kommer göra vad som krävs för att knäcka brottsligheten och bekämpa gängvåldet.

I det starka samhället har du rätt till en bra vård, skola och omsorg, oavsett var i landet du bor. Att kommuner och regioner har goda och likvärdiga förutsättningar är avgörande för att stärka välfärden och motverka klyftor mellan olika landsändar. Därför vill vi göra utjämningssystemet mer rättvist. Ojämlikheter mellan olika delar av landet måste jämnas ut.

Det handlar om att du inte ska behöva flytta för att känna framtidstro. Möjligheterna att bo, leva och verka i hela landet ska förbättras. Satsningarna innebär bland annat särskilt driftsstöd till dagligvarubutiker i glesbygdsområden, väg- och järnvägsunderhåll, utbyggnad av bredband, nationellt skogsprogram och livsmedelsstrategin.

Klimatet kan inte vänta. Det kräver en offensiv klimatpolitik. Därför växlar regeringen upp takten i omställningen. Det handlar om klimatinvesteringar, elektrifiering av lastbilar och satsningar för att ställa om svensk industri. Det är nödvändigt och vi tjänar på att vara först med den nya tekniken, men omställningen ska också ske på ett rättvist sätt. När skatter höjs för klimatskadliga utsläpp ska vanligt folk också kompenseras. Så gör vi Sverige till världens första fossilfria välfärdsland.

Det är ingen hemlighet att det finns delar av budgeten som vi socialdemokrater inte hade gjort om vi haft egen majoritet. I det här läget måste vi kompromissa, och kompromisser handlar alltid om att ge och ta. Vägen till framgång för vårt land handlar om mer samarbete och tack vare Januariavtalet kan vi nu presentera flera socialdemokratiska reformer för ett starkare samhälle, istället för en högerregering utan satsningar på skola och välfärd.

Runt om i landet upplever allt för många människor att samhället dragit sig tillbaka. När välfärden och jobben försvinner och nyhetsrapporteringen präglas av skjutningar och säkerhetshot är det lätt att tappa framtidstron. Regeringens budget har en annan inriktning. Mot en utveckling där det starka samhället återigen kliver fram. Där vi gemensamt tar ett större ansvar för trygghet och sammanhållning – i hela landet. Där vi både investerar i klimatomställningen och ger alla chansen att ställa om. Så bygger vi ett starkare samhälle och ett Sverige som håller ihop.

Sanne Lennström, riksdagsledamot Uppsala län (S)

Patrik Lundqvist, riksdagsledamot Gävleborg (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel