Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förbättra arbetsmiljön – eller avgå

Den 5 december rapporterade SVT om att en fjärdedel av de medicinska akutvårdsplatserna i Gävle försvinner och att läget är allvarligt. MAVA - Medicinsk akutvårdsavdelning – är redan idag en av de mest belastade avdelningarna på Gävle sjukhus, med återkommande överbeläggningar, men nu aviserar man att antalet vårdplatser ska minska. Endast 6 av 22 sjuksköterskor på avdelningen är anställda av Region Gävleborg, övriga är inhyrda. Nu ska andelen hyrpersonal minska drastiskt, från 16 till 10 stycken.

Att vi måste minimera behovet av inhyrd personal är nog de flesta överens om, det handlar om att förbättra kontinuiteten inom vården som ekonomi, det är dyrt med inhyrd personal. Men om ska vi lyckas med detta, ur ett patientsäkerhetsperspektiv, måste Region Gävleborg bli en attraktiv arbetsgivare som fler vill jobba hos. Att fortsatt stänga vårdplatser är ohållbart och ingen lösning.

Men tyvärr är det ingen ny situation, vi har under flera års tid sett att antalet vårdplatser minskat inom Region Gävleborg – från en redan mycket låg nivå. Den politiska majoriteten - S, V, MP och C - påstår vanligtvis att vårdplatserna är överflödiga, men jag befarar att patientsäkerheten är kraftigt hotad.

Personal har under åratal larmat om undermålig arbetsmiljö och bristfälligt ledarskap inom Region Gävleborg. Den politiska majoriteten slår ifrån sig och försöker hålla en armlängds avstånd från verksamheten, men faktum är att det är vi politiker som är ytterst ansvariga för den uppkomna situationen.

Vi måste få ordning på detta nu, och vill inte den styrande majoriteten ta ansvar för den rådande situationen bör de avgå. Vi kan inte fortsätta riskera gävleborgarnas hälsa för att Socialdemokraterna, och deras kamrater, är oförmögna att vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

Richard Carlsson (SD), regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel