Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Försvara inte åtgärder ni själva är emot – satsa på arbetslinjen

Replik på "Extratjänster eller arbetslinjen är inte vad det handlar om"

Vi förvånas över att Per-Ola Grönberg (L) är en sådan förkämpe för ineffektiva socialdemokratiska arbetsmarknadsreformer. Liberalerna på riksnivå, till skillnad från lokalt i Sandviken, arbetar däremot hårt för att ersätta denna reform. ”Dyrt, ineffektivt och som kostar 30 miljoner kronor per jobb” lät det från riksnivån för så sent som två år sedan.

Frågan man ställer sig är huruvida Grönberg inte pratar med sin partistyrelse, eller om de inte pratar med honom.

Per-Ola Grönberg beskriver att Liberalerna förespråkar arbetslinjen och nämner även skattesänkningar på cirka 30 miljarder. Vi moderater är eniga med Liberalerna gällande både arbetslinjen och vikten av strategiska skattesänkningar för jobb och företag. Men Grönbergs vurmande för ineffektiva reformer går stick i stäv med sin partiledning. 

”Extratjänsterna” är dyra och de leder sällan till riktigt arbete. Notan för detta är 10 miljarder kronor de närmaste åren, en kostnad vi skattebetalare snällt får stå för. Låt oss citera Liberalernas budgetmotion i riksdagen hösten 2018:

”Extratjänsterna är dessvärre både ineffektiva och dyra. De skapar inlåsningseffekter och tränger undan riktiga jobb. Varje jobb som har kommit till efter extratjänsterna har kostat skattebetalarna ungefär 30 miljoner kronor. Liberalerna kan inte acceptera att Sverige fortsätter att spendera miljarder i verkningslösa program. Därför avser vi avskaffa extratjänsterna”. 

Vi kunde inte hålla med mer. Vad gäller resultatmåtten riskerar Grönberg att förvilla läsaren. Siffran fem procent är hur andelen som går vidare till osubventionerat arbete efter avslutad period ser ut i riket. Sedan är det möjligt att vissa personer hamnar i ytterligare statligt subventionerat jobb eller insatser inom ramen för Arbetsförmedlingens åtgärder efter avslutad extratjänst.

Grönberg anser att vi moderater är oärliga och ”kastar in ett femte ess” då vi påstår att 90 procent av de som har en extratjänst i Sandviken är födda utanför Europa. Hänvisar Grönberg till att söka i Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik där detta framgår. Vi har alltså inte trollat fram dessa siffror i Joe Labero-stil men vi förstår att det hade varit önskvärt av Grönberg om det var så.

Att Sandviken och Gävle kommun för tillfället nyttjar denna reform och såldes sparar pengar till den gemensamma kommunkassan må vara nödvändigt just nu. Men när den ineffektiva åtgärden inte leder till ett osubventionerat arbete blir den långsiktiga ekonomiska vinsten försumbar. Det bästa för våra kommunkassor vore att extratjänster ersattes av en mer effektiv reform.

Återigen så vill vi förtydliga att det är reformen Extratjänster vi är kritiska till, precis som Liberalerna var hösten 2018.

Vi moderater står för en riktig arbetslinje, vi står för det på såväl nationell, som på lokal nivå. Riktiga jobb behövs i riktiga företag. Priset för att fortsätta på inslagen väg kommer bli dyrt i det långa loppet och leda till allt större utanförskap.

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborg

Jonny Bratberg (M), oppositionsråd Sandviken

William Elofsson (M), oppositionsråd Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel