Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ge idrotten en chans att fortsätta under och efter coronakrisen

När världen vänds upp och ner behöver vi fasta punkter. Idrotten är en sådan för många, inte minst barn och ungdomar. Det är viktigt att vi tar kloka beslut nu, så att våra idrottsföreningar kan fortsätta med sin verksamhet genom krisen och har möjlighet att blomma ut igen när stormen har lagt sig.

Med coronapandemin går vårt samhälle igenom en kris som vi inte har upplevt tidigare och som vi inte är tränade för. De åtgärder som vidtas är nödvändiga för att rädda liv och hälsa. Det går självklart först.

Där ska vi alla hjälpas år. Vi inom idrotten också.

Precis som många företag drabbas Gävleborgs idrottsföreningar hårt ekonomiskt. Oumbärliga inkomstkällor i form av olika evenemang upphör, kioskförsäljning och sponsorintäkter försvinner, träningsdeltagandet minskar och lokaler går inte att hyra ut längre.

Riksidrottsförbundet har fattat en rad beslut som underlättar för idrottsrörelsen – bland annat om bibehållet LOK-stöd som ger föreningarna kompensation för utebliven verksamhet och en flexibel användning av projektstöd så att föreningar ska ha möjlighet att ställa om sin verksamhet.

Regeringens krispaket om 500 miljoner kronor låter mycket, men en färsk enkät visar att det inte räcker särskilt långt. Nationellt uppgår idrottsföreningarnas förluster för inställda evenemang och minskad träningsverksamhet till 1,2 miljarder kronor fram till sista juni och då har endast 3 000 av de totalt 19 000 idrottsföreningarna svarat på enkäten. Tittar vi på Gävleborg så landar förlusterna på nära 24 miljoner kronor baserat på de 70 svar som kommit in från de totalt cirka 700 Gävleborgsföreningarna. Med tanke på den låga svarsfrekvensen är det rimligt att befara att konsekvenserna är betydligt större.

Så hur klarar sig Gävleborgs idrottsföreningar mitt i allt detta? Vi har frågat dem och fått viktiga signaler av olika slag:

• Föreningar tar situationen på största allvar och tar ett stort ansvar för att minska smittspridningen. Det är vi stolta över.

• Föreningar hittar nya, kreativa lösningar för att kunna fortsätta bedriva sin viktiga verksamhet. Det gläds vi över.

• Föreningar efterfrågar stöd för att anpassa sin verksamhet och göra konsekvensanalyser. Det kan vi från RF-SISU Gävleborg hjälpa dem med. Våra idrottskonsulenter kontaktar de föreningar som önskar stöd.

• Föreningar är redan nu hårt ansträngda och har svårt att täcka sina kostnader. De ger uttryck för en stor oro. Hur ska energin räcka till? Har vi någon framtid? Det bekymrar oss.

När det gäller föreningarnas tuffa situation kopplat till personella resurser, hyror och uteblivna sponsorintäkter behöver vi hjälp.

Vi är tacksamma för de initiativ som Gävleborgs kommuner hittills tagit för att underlätta för föreningar på olika sätt, vi ser ett antal initiativ även från andra aktörer, men arbetet måste intensifieras.

Föreningslivet klarar mycket, har ställt upp och ställt om många gånger för att klara svåra samhällsutmaningar, men när vi summerar de ekonomiska konsekvenserna av corona så talar siffrorna sitt tydliga språk – det här är en kris som idrottsrörelsen inte kommer att klara på egen hand.

Idrottsföreningar är en motor och ett sammanhållande kitt i samhällen och bostadsområden. Idrottsrörelsen spelar en viktig roll för att skapa gemenskap och framtidstro i samhället. Nu kommer vi att behöva den mer än någonsin.

Vi vill rikta en uppmaning till alla aktörer som har möjlighet att stödja idrottsrörelsen att agera; låt oss tillsammans tänka klokt nu. Ge föreningslivet möjlighet att hitta kraft genom krisen, och efter krisen.

Thomas Nylund, ordförande RF-SISU Gävleborg

Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef RF-SISU Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel