Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gör om beskattningen av bilisterna

Bilen beskrivs idag oftast som ett miljöproblem men vi får inte glömma att bilen för många är det som gör att vi kan ta oss till arbete, fritidsaktiviteter, besöka släkt och vänner eller ta oss till den vård som vi behöver.

Dagens bränslebeskattning innebär en straffbeskattning av befolkningen på landsbygden, där många är beroende av bilen för att kunna hantera vardagen. Vi ser samtidigt hur våra större städer får en allt mer överbelastad trafik, trots nya trafiklösningar och en väl fungerande kollektivtrafik. För att minska på städernas trafikbelastning vid rusningstid behöver vi hitta styrmedel som gör det lönsamt att välja andra tider för pendling eller varutransporter.

Kristdemokraterna vill ställa om till en ny fordons- och bränslebeskattningsmodell som förbättrar miljön samtidigt som den möjliggör för medborgare att leva i hela landet. En framtida beskattningsmodell behöver ta hänsyn till vad det är för typ av fordon, var fordonet körs, vad det har för bränsle och när på dygnet som det används. Det ska då vara billigare att använda bil där det saknas en väl fungerande kollektivtrafik. Det ska också vara billigare att använda en mer miljövänlig bil och att använda bilen när trafiken är mindre intensiv.

Med tanke på de problem som finns med utländska åkare som inte betalar för att köra på svenska vägar så vore det bra om man testar en ny fordons- och bränslebeskattningsmodell inom åkerinäringen. Då kan vi få ordning på de utländska åkarna samtidigt som vi får möjlighet att prova en ny beskattningsmodell.

Magnus Jacobsson (KD)

Vice ordförande i Trafikutskottet

Lars Österberg (KD)

Regionpolitiker

Lilia André (KD)

Ordförande Kristdemokraterna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel