Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Helene Åkerlind skriver nonchalant och kränkande om Familjestödet

Om Familjestödets verksamhet. Till Helene Åkerlind, andra politiker och övriga intresserade.

Innan den tillfälliga stängningen av verksamheten gällde följande: Familjestödet erbjöd lättillgängliga insatser till föräldrar med barn 0–20 år i Gävle kommun. Man fick lätt och snabbt kontakt via telefon eller webben och erbjöds en tid för samtal inom två veckor. Utan remiss eller utredning fick föräldrar, med sina barn/tonåringar/nätverk, 1–8 samtal.

LÄS MER: Skarp kritik mot stängt familjestöd

LÄS MER: Populärt familjestöd hotat på nytt – bantas kraftigt när socialtjänsten måste spara

Under 2018 träffade Familjestödet 489 familjer och direkt eller indirekt berördes 784 barn och ungdomar. Dessa samtal, tillsammans med cirka 15 föräldragrupper/år, utgjorde basen i vår verksamhet. En stor del av familjerna kom efter kontakt med andra enheter inom Individ- och familjeomsorgen, till exempel Mottagningsenheten och Utredningsenheterna eller från skolan, Bup och andra instanser.

LÄS MER: Insändare + svar direkt: Vem vänder man sig till nu när familjestödet läggs ned?

LÄS MER – INSÄNDARE: Magnus Höijer har inte koll på läget för Familjestödet

Ett av våra uppdrag har också varit att sprida kunskap om våra insatser till alla föräldrar i vår kommun. Vi anser att detta är en viktig demokrati- och rättighetsfråga. Med bakgrund till det besökte vi föräldramöten på förskolor och skolor för att berätta om verksamheten liksom om andra hjälpmöjligheter. Vi träffade också 10–12 klasser på SFI/år. Vi var då en halvdag i varje klass.

Utifrån uppdraget att nå ut till fler familjer har vi, tillsammans med våra kollegor inom Förebyggandeenheten, målmedvetet arbetat med att uppdatera och utveckla våra arbetsmetoder. En produkt av det var att man kunde nå oss via ett kontaktformulär på webben, och framför allt att föräldrar vissa tider varje vecka kunde chatta med en medarbetare på Familjestödet. Till detta kan läggas olika former av samverkan med våra kollegor inom Förebyggandenheten, förskolor och skolor. I mån av tid har vi tackat ja till att hålla föreläsningar på olika teman, i huvudsak om föräldraskap.

Att reducera detta gedigna och målmedvetna arbete, ett uppdrag som vi tar på största allvar, till att handla om ”föreläsningar och poddsändningar” är därmed grovt felaktigt, Helene Åkerlind. Du skriver i ett inlägg på Facebook att chefen ”förändrat deras uppdrag från föreläsningar och poddsändning till att ge stöd till våra barn och unga som behöver det allra mest”. Oavsett vad man anser om beslutet att tillfälligt stänga verksamheten så är uttalandet inte bara felaktigt, det är dessutom nonchalant och kränkande både mot oss Familjebehandlare på Familjestödet, och mot de modiga föräldrar som tagit det stora steget att kontakta oss för att få hjälp.

För kännedom vill vi också informera om att det är två engagerade kollegor i andra verksamheter inom Förebyggandeenheten som ansvarar för den uppskattade Familjestödspodden.

Britt-Marie Holm, Monica Larsson Forsberg, Malin Stark, Frida Göterfors, Anna Tikkanen-Lindell, Bo Jansson, Marika Axnander, Ingela Bergström, Anna-Carin Samuelsson

Familjebehandlare på Familjestödet, Välfärd Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel