Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Historiskt stor satsning på äldreomsorgen av regeringen

Vi socialdemokrater sätter välfärden främst. Det är på välfärden vi framför allt vill satsa våra gemensamma resurser – inte på stora skattesänkningar.

När covid-19-pandemin slog in över landet i våras så blottade den också revor i välfärden. Framför allt inom äldreomsorgen, med oacceptabelt höga dödstal som följd. Allt för länge har äldreomsorgen fått stå tillbaka i kommunernas budgetprioriteringar. Samtidigt har ”valfrihetsreformer” och marknadstänk lett till att allt fler i personalen fått otrygga anställningar, springvikariat och orimliga arbetsvillkor. Här krävs ett nytänkande.

Den S-ledda regeringen har lagt en historiskt expansiv budget på 105 miljarder kronor i reformer. Kommuner och regioner får ökade generella statsbidrag med tio miljarder (utöver de 12,5 miljarder som redan var annonserade). Fyra ytterligare miljarder viks för en satsning på äldreomsorgen och ytterligare fyra miljarder till ett förstärkt ”äldreomsorgslyft” för att personalen i omsorgen ska få bättre utbildning och kompetens. Det är en historiskt stor satsning riktad till omsorgen om våra äldre.

Äldreomsorgen måste få mer än bara nya resurser. Vi måste också uppvärdera den på olika sätt. Hela verksamheten behöver göra den resa som barnomsorgen gjort de senaste åren, mot en tydligare professionalisering. Utbildningskraven ska höjas, undersköterska ska bli en skyddad yrkestitel, och lönen höjas. Att ta hand om äldre personer är ett viktigt arbete och det måste avspeglas i lön och arbetsvillkor.

Man skulle vilja tro att alla är överens om detta, men nej. Det högerkonservativa blocket må tala vackert om välfärden, men deras skattesänkarpolitik vore rent förödande för äldreomsorg, vård och skola. Vi socialdemokrater står upp för välfärden i alla väder, samtliga sju dagar i veckan – och är villiga att prioritera därefter.

När pandemin en gång är över ska vi inte gå tillbaka till den situation vi hade innan. Vi ska bygga något nytt – ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Åsa Lindestam (S), förste vice talman och riksdagsledamot från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel