Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Hur skyddar vi Gävle mot terrorism?

Annons

Terrorismen har på nytt spridit död i världen, nu i Sri Lanka. För några veckor sedan utsattes staden Christchurch i Nya Zeeland för ett terrorattentat, ett land som tidigare har varit förskonat från terrorism, och för några år sedan slog terrorn till för andra gången i Stockholm.

Hur förberedda är vi i Gävle att möta ett terrorhot? Vad kan vi göra?

Först kan man konstatera att Säkerhetspolisen, Polisen, Tullen, Försvarsmakten och alla andra myndigheter som är berörda av terrorismbekämpning är väl förberedda för att förhindra eller möta en terrorattack i Sverige, men det finns tyvärr inga garantier att en eller flera terrorister kan lyckas.

Skulle ett terrordåd inträffa i Gävle finns en väl förberedd nationell polisorganisation för att minimera skador och rädda liv. Men vad kan vi i Gävle kommun göra för att minimera riskerna?

Det första är att åtgärderna mot radikalisering måste förstärkas ytterligare i Gävle kommun. Framför allt måste man kunna upptäcka människor som är på väg i fel riktning. Det handlar bland annat om att stoppa att offentliga medel tilldelas verksamheter som riskerar att främja eller stödja radikalisering, våldsbejakande extremism eller terrorism. Kunskapen om radikalisering och dess symboler är en viktig del hos bland annat skolans personal.

Det andra är att Gävle kommuns krisledningsorganisation måste öva årligen på vilka åtgärder som ska vidtas vid en terrorattack i Gävle.

Det tredje är att skyddet av vatten, el, de kommunala styrsystemen och andra samhällsfunktioner måste stärkas. Ett terrorangrepp mot dessa kan få stora konsekvenser.

Så skyddar vi Gävle:

• Säkerställa att offentliga medel inte tilldelas verksamheter som riskerar att främja eller stödja radikalisering, våldsbejakande extremism eller terrorism.

• Att bland annat skolans personal utbildas i att upptäcka radikaliseringstendenser.

• Att Gävle kommuns krisledningsorganisation övar årligen.

• Att skyddet av vatten, el och de kommunala styrsystemen stärks.

Anders Jansson Gladh (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons