Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Hyresrätter blir spekulationsobjekt när Gavlegårdarna säljer ut

Annons

År 2015 såldes 737 lägenheter ur Gavlegårdarnas bestånd till fastighetsbolaget IHF som senare bytte namn till Urbano. Gävle kommun utlovades ett långsiktigt ägande och en ansvarsfull förvaltning av de sålda lägenheterna i Bomhus och i Sätra.

Den 6 maj i år meddelades att fastighetsbolaget Amasten köper upp hela Urbano och med dem också alla hyresfastigheter. Samma dag var ett möte inbokat mellan Hyresgästföreningen och Urbano för att arbeta fram ett boinflytandeavtal. Detta skulle borga för ett ökat inflytande för hyresgästerna och en starkare sammanhållning i bland annat Sätra, där trygghetsfrågorna har varit i stort fokus de senaste åren – frågor som vi på Hyresgästföreningen har god kunskap om och som vi idag spelar en aktiv roll i. Mötet blev dessvärre inställt samma morgon, av nu förståeliga skäl.

Vilka Amasten är, och hur de är som hyresvärd, är inget politikerna som fattade beslutet att sälja ut lägenheterna visste någonting om 2015. Långsiktigheten som utlovades varade med andra ord i fyra år.

Politikerna i dåvarande kommunstyre hade troligtvis inte heller räknat med scenariot att hela Urbano skulle bli uppköpta i en spekulativ bostadsaffär.

Långsiktighet för trygga ägandeförhållanden och god förvaltning kan aldrig utlovas i en utförsäljning av kommunala bostadsbolags fastigheter, oavsett vilka löften politiker ger och får. Det är helt upp till den nya ägaren hur de väljer att förvalta, investera, renovera och vilket inflytande hyresgästerna ges. I allmännyttiga bostadsföretag har hyresgästen en lagstadgad rätt till inflytande över den egna lägenheten. Den rätten försvinner – för alltid – i samma ögonblick som ett privat bostadsföretag tar över fastighetsbeståndet.

Idag finns en överenskommelse mellan styrande politiker om att inte sälja ut fler av Gavlegårdarnas lägenheter till privata aktörer under innevarande mandatperiod. Det är fyra år till av ”långsiktighet”.

I Sandviken, Hofors och Ockelbo är så inte fallet. Där pågår just nu utförsäljningar, med samma tomt ekande retorik om långsiktighet. Långsiktighet och trygghet kan bara utlovas av politiker som inser vikten av en intakt och stark allmännytta.

Hyresgästföreningen kommer alltid att verka för att hyresgäster i privata bostadsbestånd får rätt till samma inflytande som i de som bor i allmännyttan. Vi ser gärna att de nya ägarna vill träffa oss och diskutera hur vi tillsammans kan stärka de stadsdelar som hyresgästerna ska trivas att bo i. I goda bostäder till en rimlig kostnad!

Torbjörn Rönnkvist, ordförande Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

Torbjörn Lööw, ordförande Hyresgästföreningen Gävle-Älvkarleby-Ockelbo

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons