Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt – KD i Gävle: Utöka omfattning av rut-avdraget.

För många, främst äldre, som mist sina nära och kära, är kyrkogården och graven en förlängning av hemmet och hushållet. Det är en plats för minnen, tankar och samtal med de som ”lämnat oss”. Det är de anhörigas ansvar att underhålla gravarna och svara för kostnaderna som underhållet för med sig. Renhållning och underhåll av gravplats kan vara mödosamt när ålder ökat och rörlighet minskat och för den som inte kan göra det själv kan kostnaden upplevas stor.

Idag finns möjlighet till skatteavdrag för hushållsnära tjänster, så kallat rut-avdrag. Trädgårdsskötsel, tvätt- och städtjänster är sysslor som inkluderas i detta avdrag. Gravvård är idag dock inte inkluderat trots att sysslan är en kombination av dessa tre tjänster dessutom med en tydlig anknytning till hemmet.

Tidigare i år lämnade vi Kristdemokrater i Gävle in en motion till Kristdemokraternas riksting om att utöka omfattningen av rut-avdraget så att även gravvård innefattas. En motion som gillades och antogs av en enig stämma. Den positiva effekt ruthar på sysselsättning i kombination med det stöd som främst äldre änkor och änkemän skulle kunna få om gravvård skulle bli rut-avdrags berättigat skulle bli stor. Vi Kristdemokrater i Gävle anser att gravvård borde vara rut-avdrags berättigat och är glada att vi Kristdemokraterna kommer att verka för detta.

Kristdemokraterna i Gävle

Jan Myléus, Kommunalråd i opposition (KD)

Curt Arnaryd (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel