Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommuner ska inte konkurrera med privata producenter

Kommunalförbundet Gästrike Återvinnare, bestående av kommunerna Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby har ännu en gång lämnat ett negativt resultat för år 2018 på -17,2 miljoner kronor. Sophämtningen går med 0,6 miljoner i förlust och resterande del, -16,5 miljoner, är nedskrivningar av andelar i Gästrike Ekogas AB – allt enligt årsredovisningen för 2018.

Kommunalförbundet äger dotterbolaget Gästrike Ekogas till 51 procent. De övriga 49 procenten i detta bolag ägs av det kommunala bolaget Gävle Energi. Den biogas som produceras i Gästrike Ekogas av våra hushållssopor har fram till augusti 2018 “facklats” upp till cirka 70 procent på grund av att marknadens intresse för biogas inte på långa vägar motsvarat produktionen.

Idag säljs överbliven gas till cirka halva priset jämfört med fordonsgas, till Sandvik AB. Men trots detta planerar man enligt årsredovisningen för 2018 att etablera tankstationer både i Söderhamn, Sandviken och Bollnäs.

Ett privat företag som åtnjuter någon form av projektstöd/investeringsstöd för sin verksamhet blir återbetalningsskyldig om företaget i fråga inte följer de stipulerade anvisningarna och villkoren för stödet, och samma sak bör rimligtvis gälla för ett kommunalt bolag som gör avsteg från de ursprungliga planerna. I dagsläget har Gästrike Ekogas AB enligt uppgift erhållit 2,9 miljoner i förskott från Klimatklivet.

(Ett investeringsstöd som är en del av statsbudgeten och som ska minska utsläppen av koldioxid)

Trots att man från kommunalförbundet Gästrike Återvinnares sida gör sitt bästa för att försäkra medborgarna om att en höjning av sophämtningsavgiften inte har något med underskottet i Gästrike Ekogas AB att göra räcker det med att studera kommunalförbundets årsredovisning för 2018 för att inse att ett samband föreligger.

Ann-Mari Bergström, kommunfullmäktige (M), Sandviken

Jonas Klang, kommunfullmäktige (M), Sandviken

Jonny Bratberg, kommunfullmäktige (M), Sandviken

Pekka Seitola, kommunfullmäktige (M), Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel