Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunerna måste skydda den livsviktiga åkermarken

Annons

7 procent av Sverige består av jordbruksmark (åker-och betesmark). Sedan 2014 har jordbruksmarken minskat med 32 100 hektar. I miljöbalken står det att jord-och skogsbruk är av nationell betydelse och inte får bebyggas om inte ett väsentligt samhällsintresse ska tillgodoses och det inte finns annan mark att använda. Trots detta har de senaste åren åkermarken minskat med cirka 30 fotbollsplaner per dygn. Anledningen är bebyggelse och att marken växer igen. Vid byggnation av bostadsområden, trafikplatser och köpcentra på jordbruksmark förstörs marken för all framtid inte minst vid asfaltering av vägar och parkeringsplatser.

Åkermark minskar hos oss, men globalt ökar den just nu eftersom fattiga länder bränner sin regnskog för att kunna tjäna pengar på att exportera mat till oss i den rika delen. Men när regnskogen huggs ner försämras klimatet och då blir det ännu svårare att odla, till exempel i södra Europa och då blir åkermarken i Sverige ännu viktigare.

Staten har tagit fram en livsmedelsstrategi som sätter fokus på åkermarkens livsviktiga funktion och enligt ovan betonar även miljöbalken att jordbruket är av nationell betydelse. Trots detta visar en granskning från 2013 att det är mycket få kommuner som följer miljöbalken härvidlag.

Idag importerar vi i Sverige ca 50 procent av våra livsmedel. Det är inte självklart att detta kan fortsätta i framtiden speciellt med tanke på rådande allvarliga klimatförändring. Därför borde kommunerna i landet snarast ta fram nya versioner av översiktsplanerna, där det tydligt vägs in åkermarkens livsviktiga funktion. Maten är grundläggande för samhällets funktion!

Per-Olof Erickson

Omställning Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare