Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunförbundet Gästrike Återvinnare gör absurda affärer med sitt dotterbolag

Ett kommunförbund ska inte driva affärer som ett kommunalt bolag och inte heller gå med vinst.

Men som vanlig kommunmedborgare vill man tro att ett kommunförbund skapas för att effektivisera en lagstadgad verksamhet och skapa lägre kostnader för dem som ska betala, men så arbetar inte Gästrike Återvinnare.

Här kommer kort beskrivet hur detta kommunförbund fungerar. Som skattebetalare i Sandviken, Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarlebys kommuner finns anledning att uppröras.

LÄS MER: Politiskt bråk kan sänka ekogasbolag: "Konkurs får enorma konsekvenser"

Dina sopor i den bruna och den gröna tunnan, uträknat efter 140-literskärl, kostar dig cirka 2 400 per år om du bor i villa och har två veckors intervall mellan hämtningarna.

Ditt matavfall i bruna påsen tror du väl att Gästrike Återvinnare ska sälja och tjäna pengar på, men här bedrar du dig. Så här ligger det till: Gästrike Återvinnare får BETALA 55,6 öre/kg till sitt dotterbolag Gästrike Ekogas AB för att de ska ta emot matavfallet och göra biogas av det.

Som jämförelse kan nämnas att om du bodde i Stockholm och ingick i en villsamfällighet vore hämtningen av matavfall helt gratis, där Stockholm Vatten och Avfall står för hämtningen. Där har man ett uppmuntrande förhållningssätt gentemot sina kunder och uppmanar stadsdelarna att ta upp kampen med varandra om vilken stadsdel som är bäst på att sortera ut sitt matavfall.

Hos Gästrike Återvinnare straffar man från 2020 den som vill göra egen kompost av sitt avfall och lägger på hämtningsavgift trots att man inget har att hämta.

Notera skillnaden i förhållningssätt. Stockholm vatten och Avfall premierar medan Gästrike Återvinnare straffar sina kunder som på något sätt vill tillvarata sitt matavfall.

Konsekvens:

Ju mer matavfall som Gästrike Återvinnare samlar in ju mer KOSTAR det dem att sälja detta till Gästrike Ekogas AB, och vem är det som betalar den ökade kostnaden? Det är du som fastighetsägare eller hyresgäst (sopavgiften är inbakad i din hyra), som betalar genom höjda avfallstaxor år efter år.

Har du som kommunmedborgare lust att bidra till att denna absurda "affärsidé” fortsätter? Du har redan bidragit till att produktionen av biogas skaffat sig ett underskott på mellan 40 och 50 miljoner kronor sammanlagt de senaste fem åren av dina inbetalda sophämtningsavgifter.

Som moderata företrädare för Sandviken, Gävle och Hofors kommuner vill vi att kommunförbundet Gästrike Återvinnare funderar över en "affärsmodell”, vars ekonomi kan bidra till besparingar för respektive kommun istället för ökade årliga kostnaden på grund av en fanatisk övertro på att inom några år ha ställt om hela fordonsflottan i Gävleborg från fossila drivmedel till biogas.

Som moderater är vi positiva till mera fossilfria drivmedel, men det är inte rätt att fortsätta att ruinera ett kommunförbund på detta sätt!

För Sandvikens kommun:

Jonny Bratberg (M), oppositionsråd

Jonas Klang (M), kommunfullmäktige

Ann-Mari Bergström (M), kommunfullmäktige

För Gävle kommun:

Pekka Seitola (M), kommunfullmäktige

För Hofors kommun:

Ziita Eriksson (M), oppositionsråd

Alf Persson (M), kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel