Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kristdemokraterna säger nej till vindkraftsparken Utposten I

I Gävle kommuns vackra kust ryms och samsas sedan hundratals år tillbaka yrkesfiske, turism och sjölogistik i en hållbar försiktig exploatering. Vi Kristdemokrater vill fortsätta att förvalta och utveckla vår kust på samma sätt som man hittills gjort.

LÄS MER: Det går att kombinera vindkraft med bevarane naturvärden

Nu hotas dock närområdet kring Iggön av så kallad havsbaserad vindkraft. Ett stort område enorma vindkraftverk byggda för att placeras långt ute till havs planeras nu byggas i kustnära område strax utanför Iggön. Dess påverkan på närområdet kommer att bli stort. Hur stort vet ingen eftersom så stora vindkraftverk inte byggts tidigare.

LÄS MER: Enorma vindkraftparker planeras i Gävlebukten

Vi Kristdemokrater har efterlyst att kommunen skall göra egna konsekvensanalyser med avseende på fiskenäringen, turismnäring, handel, fastighetsvärden, kulturella värden och friluftsvärden. Nu förlitar man sig istället till den miljökonsekvensbeskrivning som tagits fram av företaget som vill etablera. Vissa antaganden och beräkningar på hitintills oprövad teknik med avseende på storleken. Vi Kristdemokrater har inget emot varken ny teknik, innovationer eller vindkraftsparker men anser att denna exploatering är för påfrestande för närområdet och konsekvenserna för stora eller okända.

På kommunstyrelsens senaste möte ville vi Kristdemokrater utnyttja det veto kommunen har och säga nej till mark och miljödomstolens tillståndsgivning för denna kustnära etablering. Tyvärr var det bara några få partier som höll den linjen, MP, C, S och V valde att godkänna. Vi Kristdemokrater är inte emot en utveckling av vår kust men det måste ske i samklang med befintlig verksamhet och närområdets bästa.

Jan Myléus (KD)

Jan-Eric Andersson (KD)

Martina Kyngäs (KD)

Lili André (KD)

Henrik Lindström (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel