Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt – L: Låt elever antagna till utbildning på yrkesvux åka kollektivt med X-trafik till och från studierna utan kostnad

Kommunerna i Gävleborg är huvudmän för Yrkesvux. Region Gävleborg ska medverka i planeringen av utbud och inriktning för regionalt Yrkesvux inom kommunal vuxenutbildning.

Gävleborgs kommuner erbjuder yrkesvuxutbildningar med olika inriktning. I Yrkesvux görs riktad satsning på gymnasial yrkesutbildning. Syftet är att motverka brist på arbetskraft och att nå grupper som saknar gymnasieutbildning eller har gymnasial utbildning som behöver kompletteras. Genom att gå på yrkesvux kan man också få möjlighet att ändra yrkesbana.

För att underlätta för de studerande att pendla till just den utbildning som passar respektive individ inom Yrkesvuxutbildningen borde Region Gävleborg bistå med att subventionera resorna så att det blir kostnadsfritt för de studerande att ta sig till och från studieorten.

I Ovanåker finns som ett exempel en svetsutbildning som skulle kunna tilltala elever från flera olika kommuner i länet om reskostnaderna försvann. Flera andra attraktiva yrkesutbildningar finns i länet. I Gävle kan man utbilda sig till restaurangbiträde och också läsa yrkessvenska. I Hofors kan man utbilda sig till elektriker. I Söderhamn kan man utbilda sig till att bli lastbilschaufför, i Ovanåker finns vårdbiträdesutbildning. Detta är bara några exempel.

Den mångfald av yrkesvuxutbildningar som finns tillgängliga i Gävleborg skulle kunna intressera många av Gävleborgs jobbsökande. Med kostnadsfritt kollektivtrafikresande till och från utbildningarna skulle fler få den ekonomiska möjligheten att studera på yrkesvux.

Detta skulle leda till att flera blir anställningsbara efter genomförd utbildning. Vilket skulle underlätta för de företag i Gävleborg som söker personal som har rätt utbildning för de jobb som företagen efterfrågar personal till.

Liberalerna anser att elever antagna till utbildning på yrkesvux ska kunna åka kollektivt med X-trafik till och från studierna utan kostnad.

Hasse Backman (L), regionråd i opposition Gävleborg

Kent Olsson (L), ersättare i Kultur- och kompetensnämnden Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel