Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt – (L): Plågoandar ska inte ärva sina brottsoffer

Barn ärver idag sina föräldrar, till och med om de försökt ta sin förälders liv. Föräldrars förpliktelser måste få en gräns. Det skriver Lina Nordquist och Johan Pehrson, båda (L).

Annons

För något år sedan dömdes en man till fängelse för flera års hot och misshandel av sin åldrade mor. I rätten beskrevs hur han dragit i ratten och klämt på sin mors ögon medan hon körde bil, sparkat sönder bilens framruta, dragit tussar ur hennes hår, bitit, hotat att mörda henne och gett henne en blåtira i ansiktet.

Ungefär samtidigt väcktes en sjuk äldre man av sin aggressiva, medelålders son. Fadern kunde inte försvara sig, utan fick omfattande frakturer i ansiktet. Sonen dömdes till fängelse för grov misshandel.

Fallen är inte unika. Varje år söker mer än 2 000 äldre personer stöd hos Brottsofferjouren. Förövarna är ofta nära anhöriga, ibland brottsoffrens egna barn. Sköra människor skräms, plågas och misshandlas.

Dessa söner ärver sina föräldrar den dag de dör - så ser svensk lagstiftning ut. Den som uppsåtligen dödar sin förälder blir arvlös, försök till mord, anstiftan till mordförsök inkluderas inte. En förälder kan heller inte göra sitt barn arvslöst efter grovt bedrägeri, grov fridskränkning eller åratal av hot och misshandel. Med andra ord kan ett brottsoffer tvingas låta stora delar av sina ägodelar och älskade föremål tillfalla sin värsta plågoande.

Detta duger inte. Vi borde inte per automatik ärva en människa om vi plågat henne. Varje människas rätt till egen vilja borde väga tyngre än idag, särskilt när hon är som mest utsatt. Här ser vi goda vägar att gå. Enligt dansk lag kan en utsatt människa yrka i domstol att en bröstarvinge ska fråndömas sin arvsrätt, efter mordförsök, misshandel eller kränkande gärningar mot arvlåtaren. Även enligt norsk lag kan bröstarvingar göras arvlösa, om de dömts för brott eller på ett oskäligt sätt vägrat hjälpa arvlåtaren. Man ärver då inte den människa man plågat.

Om våra närmaste vill oss illa och skadar oss måste vi helt enkelt få skydd - ibland till och med efter vår egen död.

Vi liberaler föreslår att svensk lag ändras. Vi vill att förverkanderegeln i Ärvdabalkens 15 kap. 1§ utvidgas, så att den som försöker mörda någon förverkar sin rätt till arv. Dessutom vill vi att en människa som begår upprepade eller grova brott mot någon annan ska förlora rätten att ärva sitt brottsoffer, om arvlåtaren kräver detta.

Föräldraskap och släktskap är på livstid, men föräldrars förpliktelser måste få en gräns. Om våra närmaste vill oss illa och skadar oss måste vi helt enkelt få skydd - ibland till och med efter vår egen död.

Lina Nordquist, riksdagsledamot, socialpolitisk talesperson (L)

Johan Pehrson, riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel