Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT M: En vindkraftspark förstör Jungfrukusten

Vi har tidigare i debattartiklar gett uttryck för vår personliga skepsis till att bygga en av världens största vindkraftsparker utanför vår vackra kust. Frågan handlar inte i första hand om man är för eller emot vindkraft även om vi tycker att det vore värdefullt att bygga ut den pålitliga och kraftfulla kärnkraften i Sverige istället för den oberäkneliga vindkraften som har stora brister som energikälla. Den största bristen är de kraftfulla subventioner som sker av vindkraften av övriga energikällor och kostar energianvändarna miljarder varje år i subventioner.

Sverige har byggt upp en stor del av vårt välstånd och vår industri tack vare pålitlig energiförsörjning till ett överkomligt och konkurrenskraftigt pris. Nu har vi för första gången i modern tid på allvar fått börja diskutera energibrist i Sverige vilket är en direkt konsekvens av den snabba kärnkraftsavvecklingen som MP/S-regeringen driver på när man höjer skatterna för kärnkraften. När det gäller det gigantiska vindkraftsprojektet som nu planeras efter den vackra Jungfrukusten så upplever vi inte att det projektet har ett folkligt stöd i Gävle kommun. Varken bland de som bor efter kusten eller bland övriga Gävlebor.

När det gäller landbaserad vindkraft utgår det ersättning för de stora olägenheter som vindkraften innebär för de närboende i form av ersättning till såväl markägaren men ofta även i form av en bygdepeng där det utgår ersättning till de närboende som får sin livsmiljö påverkad. Vi har inte sett några initiativ från exploatören i den riktningen när det gäller de havsbaserade vindkraftsparkerna.  Ska man förstöra vår kust för många år framåt – sannolikt i generationer – med allt vad det innebär i inskränkningar av Gävlebornas kustnära boende och livsmiljö – så är det enligt vår uppfattning ett absolut krav att det finns en bred folklig förankring. Vi kan inte se att det finns i Gävle kommun i allmänhet och bland de närboende i synnerhet.

Enligt vår mening ska nu den politiska ledningen i Gävle kommun förklara varför man inte har försökt att informera om projektet och berätta vilka fördelar som vår kommun kan ha av att förstöra kusten vid Jungfrukusten för generationer framåt. Hur stämmer det överens med att vi ska ha en stark turistnäring i vår region och hur stämmer vindkraftsparkerna överens med planerna på att skapa ett attraktivt kustnära boende som lockar hit skattebetalare till Gävle? En vindkraftspark ger inga intäkter till Gävle kommun – men väl stora kostnader – men det gör familjer som flyttar till vår kommun.

Lars Beckman, riksdagsledamot (M)

Birgittha Bjerkén, kommunfullmäktigeledamot (M)

Pekka Seitola, kommunfullmäktigeledamot (M)

Niclas Bornegrim, kommunfullmäktigeledamot (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel