Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt – Majoriteten i Gävle: Varje kvinna ska kunna känna sig trygg överallt, självklart också i sitt eget hem

Våld i nära relationer är en av våra absolut största samhällsproblem. Det förekommer i alla samhällsgrupper och i alla åldrar. I rapporten "Jag önskar att någon hade trott mig" från 2017 gjorde Gävle kommun en kartläggning av omfattningen av våld i nära relationer i Gävle. Av de svarande i kartläggningen uppgav 40 procent att de varit utsatta för våld i nära relationer någon gång i livet. Samtidigt så vet vi att en stor del av det dödliga våldet sker i en närstående relation, och så sent som 2018 mördades 22 kvinnor i Sverige av sin pojkvän, man eller sambo.

Att det ser ut såhär i dag i Sverige och i Gävle är såklart på alla sätt oacceptabelt och visar att det finns mycket kvar att göra för att nå ett jämställt samhälle. Nationellt under 2020 satsas 300 miljoner kronor från regeringen för en rad insatser för att bekämpa våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld och förtryck. Det är också välkommet att polismyndigheten aviserat att de nu ska anställa 350 personer i hela landet som ska arbeta gentemot särskilt utsatta brottsoffer, däribland brottsoffer utsatta för våld i nära relation. Det är hög tid att dessa brott prioriteras av rättssystemet.

I Gävle så gör vi en rad saker för att vi ska bli en kommun fri från våld. Vi behöver bryta utvecklingen på både kort och lång sikt för att skapa ett tryggt och fritt samhälle för alla:

• Genom "Agera tillsammans" utbildas elever redan i mellanstadiet i Gävle kommuns skolor att förebygga mobbning och våld, förändra attityder och de normer som bidrar till vad som i förlängningen leder till hot, trakasserier och våld. Vikten av tidiga insatser redan i ung ålder lyfts ofta fram och "Agera tillsammans" är ett mycket gott exempel. Ett motsvarande arbete sker också i våra gymnasieskolor anpassat för äldre elever.

• Genom Huskurage-modellen för att förhindra våld i nära relationer och skapa trygghet i hemmet samarbetar Gavlegårdarna, Gävle kommun och polisen för att stärka civilkurage att agera och larma om vi märker att våra grannar far illa. Forskning visar att utsatta för våld gör motstånd utifrån förväntan om vilken hjälp som denne tror sig få. Om en granne säger ifrån, knackar på eller ringer polisen så kan våldsspiralen brytas. Att vara en medmänniska gör stor skillnad.

• I Majoritetens budget för Gävle kommun 2020 gör vi en särskild satsning för att starta upp Shanazi hjältar. Shanazi hjältar riktar sig till unga män och kvinnor som lever i hederskulturer. Syftet är att skapa dialog och förmedla kunskap för att ändra attityder, skapa förebilder och därigenom bryta ned våld och förtryck i hederns namn. Denna verksamhet saknas i dag i Gävle kommun men kommer att startas upp under året.

Vi kommer också att göra en uppdaterad kartläggning av våld i nära relationer i Gävle. Resultatet kommer att ligga till grund för ett fortsatt kraftfullt arbete för att vi ska bli en kommun fri från våld. Våld ska inte vara en del av vår vardag, varken psykiskt eller fysiskt.

Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande

Jörgen Edsvik (S), kommunalråd

Helene Åkerlind (L), kommunalråd

Erik Holmestig (C), kommunalråd

Therese Metz (MP), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel