Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Majoriteten tackar nej till statsbidrag – och lägger ned korttidsplatser

Replik på "Resurser och tillit behövs för att göra äldreomsorgen bättre"

Åsa Wiklund Lång och Elisabeth Carlson Cederholm skriver om hur de vill se en ökad finansiering, nytänkande och fler samarbeten i äldreomsorgen. Tyvärr speglas inte deras retorik i hur de faktiskt agerar.

Ett exempel på detta är att under förra året struntade S, C, MP och L i Gävle kommun att söka 4,5 miljoner kronor i statsbidrag för äldreomsorgslyftet. Omvårdnadsnämndens ordförande Carlson Cederholm hänvisade då till pandemin satt käppar i hjulen. Men över 200 andra kommuner klarade av att ta emot statsbidraget – trots att de så klart också var drabbade av samma pandemi.

Omvårdnadsnämnden tog dessutom det felaktiga beslutet att avveckla kommunens korttidsplatser. För patienter som är för friska för att behandlas på sjukhus men fortsatt behöver vård utanför hemmet är korttidsplatserna avgörande. Med den nedmontering av korttidsplatserna som majoriteten utför riskerar patienter att få otillräcklig vård samtidigt som regionens sjukhus riskerar en överbeläggning. Wiklund Lång och Carlson Cederholms nytänkande drabbar Gävles äldre hårt.

Något Socialdemokraterna och Centerpartiet olyckligtvis glömmer i sin debattartikel är att tala om vikten av valfrihet och en mångfald av aktörer inom äldreomsorgen. Ett område där Moderaterna vill se fler aktörer är inom hemtjänsten. För många äldre är det en av de viktigaste kontakterna med äldrevården och varje människa förtjänar att hitta den hemtjänst som passar just dem. De privata utförarna har också bättre personalkontinuitet, något som efterfrågas av de som brukar hemtjänsten. Vi lever dessutom längre vilket gör att äldreomsorgen kommer behöva byggas ut och då är det viktigt att det privata och det offentliga i samspel bygger framtidens äldreomsorg.

Moderaterna vill satsa på Gävles äldre. Moderaterna föreslog ökad finansiering av äldreomsorgen för år 2021 med 105 miljoner kronor. En större prioritering än den S, C, MP och L gjorde. Hade Moderaterna styrt hade statsbidraget dessutom sökts. Att säga nej till direkta resurser i den situation vi befinner oss i är befängt. Att personal får möjlighet till vidareutbildning är ett viktigt steg i att stärka individen men också skapa vägar till att avancera inom äldreomsorgen i Gävle kommun.

På nationell nivå samlar Moderaterna nu Kristdemokraterna och Vänsterpartiet i riksdagen för att tillföra ytterligare pengar till äldre utöver januaripartiernas budget. Över fyra miljarder mer till äldreomsorgen. Över en miljard till att utöka läkarkompetensen inom äldreomsorgen och få fler sjuksköterskor till särskilda boenden samt en miljard för att utöka det statliga stödet till boende för äldre.

Vi moderater uppmanar Gävles politiska majoritet att höja sina ambitioner och inte återigen tacka nej till nödvändiga pengar till Gävles äldreomsorg. Deras tomma retorik måste upphöra.

William Elofsson (M), kommunalråd i opposition

Lars Widén (M), gruppledare omvårdnadsnämnden

Gun Lundberg (M), ledamot omvårdnadsnämnden

Carolina Fredsdotter Nilsson (M), ersättare omvårdnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel