Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Makthavare får inte vika sig när det gäller förnyelsebar energi

Vi pratar som om vi hade ett val, ett val mellan förnybar energi och fossila bränslen. Detta driver oss förbi den tidpunkt där vi fortfarande har chansen att rädda mänskligheten från en kris där klimatförändringarna får katastrofala följder.

Det blir extra tydligt när det blivit aktuellt att bygga vindkraftverk i havet utanför Norrsundet. En högljudd grupp som sätter egenintresset framför miljön tillåts sätta agendan.

De makthavare som har chans att påverka i rätt riktning får inte vika sig när det ges möjlighet att öka andelen förnyelsebar energi.

Av de energikällor vi har tillgängliga är vindkraftverk den källa som frånsett solceller har den minsta inverkan på miljön. Den åverkan som görs på skog och mark går att återställa och i jämförelse med andra energikällor har faktiskt vindkraftverken en väldigt låg inverkan på djurlivet.

Att argumentera för att ljuden från vindkraftverken skulle vara störande är inte heller ett vettigt argument emot byggandet. 500 meter från vindkraftverken är ljudet nere på 38 decibel, vilket är något lägre än en vanlig viskning. Att de skulle försämra utsikten kan en tycka vad en vill om men när det kommer till estetik och klimat måste vi alltid prioritera klimatet.

För oss i Vänsterparitet är det självklart att stötta satsningar på energikällor som leder oss ifrån bruket av fossila energikällor. Nu hoppas vi att alla med möjlighet att påverka i Gävle också sätter klimatet i första hand.

Gin Akgul Hajo, kommunalråd i opposition, Vänsterpartiet Gävle

Joel Nordkvist, ordförande Vänsterpartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel