Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Målet för vår politik är hållbarhet

Svar till Stig Mörtman: "Stoppa Miljöpartiets nya försöka att omvandla Sverige till ett U-land"

Miljöpartiets mål är ett ekologisk, ekonomiskt och socialt hållbart samhälle. I det arbetet är klimatfrågan det allra viktigaste. Mörtman (M) ondgör sig över Miljöpartiets politik – utan att presentera några egna förslag. 

Miljöpartiet driver på riksnivå frågor som lägre arbetsgivaravgifter för företag i landsbygdskommuner, utökad kollektivtrafik på landsbygden, ökad tillgång till fossilfria drivmedel och att skatt från vind- och vattenkraft ska gå till den kommun där de är placerade (en jättevinst för Ockelbo kommun). Miljöpartiets arbete i regeringen har utgångspunkten att det ska vara lätt att göra rätt.

Vi i Miljöpartiet Ockelbo delar dock Mörtmans frustration över att många stora politiska beslut tas med staden som norm, med bristande hänsyn till landsbygdens invånare och våra förutsättningar. Det behövs absolut mer politik för landsbygden. Men vi har nog olika syn på vilken politik som behövs. 

Utfasningen av fossila bränslen är självklart i arbetet för ett fossilfritt Sverige och att alternativen blir mer tillgängliga över hela landet. I regeringens kommittédirektiv om utfasningen (Dir. 2019:106) sägs att särskild hänsyn till landsbygdens behov under denna omställning ska tas.

I Ockelbo arbetar Miljöpartiet bland annat för en lokal biogasstation, bättre lokal kollektivtrafik och ökade investeringar i nya och förbättrade cykelvägar. Vi vill också stärka tryggheten bland invånarna i Ockelbo genom till exempel frågan om sex timmars arbetsdag för alla anställda inom socialförvaltningen, fler lokala utbildningar för lokal kompetensförsörjning, miljöanpassat och giftfritt byggande, för en skola som står upp mot rasism och för studiero, för framtagandet av ett kommunalt miljöstrategiskt program, för jämställdhet mellan kvinnor och män och för ökad solidaritet.

Alla inser inte – eller vill inte inse – att klimatet är vår tids ödesfråga. Stig Mörtman (just nu M) vill kunna fortsätta sitt liv som vanligt med bensin, diesel och plastpåsar och slippa tänka på konsekvenserna. Han presenterar heller inga förslag i de olika frågor som han lyfter. Där skiljer sig vår politik åt från hans.

Miljöpartiet de gröna i Ockelbo

via Madelene Håkansson, Niels Hebert, Christoffer Carstens, Tove Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel