Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Människan skall vara tacksam för coronavirusets attack på världen

Aldrig förr, i modern historia, har rådande situation visat behovet av ett globalt samarbete och en öppenhet nationerna emellan, trots fysiska gränsrestriktioner.

Det finns inget utrymme för nationalism, bara tillit och en vilja till kunskaps- och resursutbyte.

I kölvattnet av virusspridningen ser vi vad samhällen är kapabla till, på gott och ont.

Vad kan coronaviruset ge mänskligheten tillbaka, i form av ny syn på den enskilda individens värde, nya tekniska framsteg och nya samarbeten?

Behovet, och nivån av angelägenhet av en produkt som inte finns tillgänglig på marknaden driver på teknikutvecklingen. För att tillfredsställa beställaren måste en rad tekniska problem lösas på vägen.

Under världskrigen och kalla kriget tog tekniken jättekliv framåt. Det möjliggjorde utvecklingen av transistorerna, datorerna, mikrovågsugnen m.m.

Vilka "spill over-effekter" får vi av detta "krig" mot corona-angriparen?

Arbetet med att förhindra spridning och snabbt hitta ett vaccin blir nu en teknologidrivare som skapar ett brett flöde av olika internationella teknologiutbyten som svenska företag och svensk industri kan vara en stor del av.

Vi, Socialliberalerna, utgår från att världen kommer att implementera och aktivt efterleva FN:s mänskliga rättigheter i fler länder, avkräva förbrytarna ansvar och begära ersättning åt aktuella offer. Vi ser redan hur marknadens nya beteende inverkat positivt på världens miljösituation.

Coronaviruset har gett utrymme för världsomspännande spridning av svenska ideal kring solidaritet, demokrati och hållbar klimatpolitik.

Det skapas, parallellt med ond bråd död, även tillfällen för Sverige att stå i det främre ledet för en humanitär utveckling där vi ser nyttan av många människors gemensamma insatser och samtidigt styrkan hos varje enskild individ.

Du är viktig! Din insats kan vara den avgörande faktorn, om du ges möjlighet och verktyg, för en mer mänsklig morgondag på vår jord.

James Brocka, partisekreterare - Socialliberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel