Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Medborgare får betala dyrt för nymoderata privatiseringar

Många kommuner och regioner har idag stora underskott. Under allt för lång tid har annat prioriterats än den välfärd som vi alla i Sverige förväntar oss. Med prat om att skattesänkningar ska ge oss både mer i plånboken och mer resurser i det offentliga har nedskärningarna kunnat genomföras i snabb takt.

Samtidigt har det kryddats med kostsamma privatiseringar, både i dess brutalaste form där verksamheter sålts för grova underpriser, så kallade avknoppningar, men också genom valfrihetssystem designade att gynna ägarnas intressen före den gemensamma ekonomin och de som tjänsterna är till för.

Från början försvarades omvandlingen av vårt samhälle ofta med att det skulle bli effektivare, billigare och bättre, samtidigt. Häromveckan påstod Leif Östling att det fortfarande går att skära ner 50 procent i det offentliga utan att det påverkar verksamheten. Det är en ren lögn. En nymoderat idé om att om man lockar med mer i plånboken, skär ner och strösslar med valfrihet så märker folk inte förrän det är för sent att både personal och verksamhet faktiskt blir lidande. Han säger det inte i ett vacuum, utan för att fortsätta flytta gränsen för vad som är möjligt att tro och tänka. För verkligheten är ju sån att de flesta insett att det inte går ihop att få mer för mindre samtidigt som personalen i verksamheterna kan ha en dräglig arbetssituation. Det vill han så tvivel om, till fördel för sin egen och de få riktigt förmögnas vinning. Och alla andras förlust.

Det finns flera problem med lagen om valfrihetssystem som gör att verksamheterna blir dyrare, men utan att ge egentlig nytta för samhället. Ett mycket tydligt exempel är hemtjänsten, där det inte är ovanligt att människor i samma hus och samma trappuppgång får sitt stöd av olika utövare. Detta blir ett mycket ineffektivt system där det behövs fler bilar som åker runt och mer personal för att täcka upp extra körtider. Det kan inte undgå någon att förstå att det kostar mer än om samma företag kör en bil och man samordnar det som behöver göras inom samma område.

Det här systemet får både du och jag vara med om att betala via skattsedeln, men de absolut största förlorarna är personalen som får betala med ökad stress och press. Dessutom innebär ofta den så kallade valfriheten att det inte är mer av valfrihet än att välja företagslogga, baserat på andras betyg på en hemsida eller de egna företagens beskrivning av sig själva. I bästa fall kan brukaren få någon tilläggstjänst som den kommunala verksamheten inte får utföra eftersom det vore illojal konkurrens gentemot de privata företagen.

Experimentet med LOV utmynnar i att få privata aktörer tjänar pengar på svensk vård och omsorgs bekostnad. Den omsorg som utan tvekan tidigare var i världsklass och där personalen dessutom hade en bättre arbetsmiljö med mindre stress.

Det är dags att på allvar börja syna de samhällseffekter som neddragningar och valfrihetsreformer haft för Sverige. Vi är övertygade om att det finns en valfrihet som bygger på vilka tjänster och vilken hjälp man får utan att för den sakens skull behöva betala de priser som dagens valfrihet orsakat.

Patrik Lundqvist (S), facklig ledare socialdemokraterna Gävleborg

Magnus Alfredsson, vice ordförande Kommunal Mitt

Barbro Andersson, avdelningsordförande Kommunal Mitt

Jim Svensk Larm, Facklig politiskt ansvarig Pappers Södra Norrland

David Aura, verksamhetsledare Svenska Elektrikerförbundet

Renate Almén, ordförande IF Metall Gävleborg

Lars Jakobsson, ordförande Transports S-fackklubb

Mikael Andersson, ordförande lofacket norra Hälsingland.

Mats Eriksson, Svenska Målareförbundet, Avd. 9 Gävle-Dala

Kim Söderström, ordförande, Byggnads GävleDala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel