Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Migrationskommitténs förslag är förkastligt

Den 24 november 2015 annonserade Sveriges regering att en tillfällig lagstiftning kring asyl skulle antas och gälla fram till och med den 21 juli 2019. Senare meddelades istället att den nya lagstiftningen skulle förlängas och gälla fram till och med den 19 juli 2021. Men de tillfälliga lagarna från 2016 kommer inte längre att vara tillfälliga.

Den av regeringen utsedda migrationskommittén presenterade nyligen sitt nya förslag på området och partierna har fram till juli på sig att förhandla. Förslaget kommer ytterligare inskränka asylrätten och möjligheten att bli del av det svenska samhället. Att bryta mot internationella konventioner, såsom asylrätten i FN:s konvention om mänskliga rättigheter, passar diktaturer. Inte ett land som Sverige.

Några utdrag ur förslaget är bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd förblir norm i Sverige, att man vill sätta elektroniska fotbojor på personer som ska utvisas och att perioden som man får vänta för att söka asyl igen efter ett avslag utökas från 2 år till 10 år. Alla dessa förslag är helt motstridiga med det samhälle och de idéer om solidaritet som vi tror på.

Såsom Petter Larsson påpekar i en artikel i Aftonbladet från den 1 juni, skapar förslagen ett samhälle där allas lika rätt inför lagen äventyras och rättigheter och tillgång till det svenska välfärdssamhället avgörs av uppehållstillstånd och inte behov.

Är det verkligen den utvecklingen vi vill se i Sverige?

För SSU Gävleborg råder det inga tvivel – vi följer en otäck utveckling av migrationspolitiken som inte baseras på fakta utan präglas av högeridéer om hur ett samhälle ska se ut. En tydlig hierarki mellan vem som är svensk och inte; och hur rättigheter för människor som lever i Sverige utformas efter denna. Vi kommer se ett samhälle som delar in människor i första, andra och tredje klassens medborgare.

Vi stöttade inte de tillfälliga asyllagarna som började gälla 2016 och vi tycker att förslaget som migrationskommittén lagt på bordet är förkastligt, inhumant och bidrar till ökad segregation och rasism.

Det finns partier som har mer eller mindre extrema åsikter i frågan, och väljer Socialdemokraterna att gå majoriteten av förslaget till mötes hamnar de också i den skaran.

Jonas Persson, ordförande SSU Gävleborg

Gülce Kilic, distriktsstyrelseledamot SSU Gävleborg

Liv Hanérus, distriktsstyrelseledamot SSU Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel