Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Miljöpartiet säger ja till vindkraften - det är vårt ansvar

Världen står mitt i en brinnande klimatkris. Sedan ett par år domineras medierna av bränder både när och fjärran, skyfall, översvämningar, hagelstormar och andra effekter av ett förändrat klimat. I skrivande stund har vi just fått veta att forskarna bekräftar det vi alla anat - denna januari, och de senaste tio januari-månaderna är de varmaste på jorden någonsin. Med fossila utsläpp har vi människor i grunden förändrat den enda planet vi har.

Men det finns lösningar. Vi behöver inte lämna över en utsliten och förbrukad planet till våra barn. Vi är dessutom övertygade om att en omställning till ett klimatsmart samhälle är bra för oss människor på många sätt - för vår hälsa, för vårt välmående, för ett bättre samhälle på alla sätt.

Vi kan välja att vara en del av lösningen, eller att mota den i dörren så fort det blir obekvämt och därmed lämna ett ännu värre scenario till våra barn.

Miljöpartiet de gröna tänker vara en del av lösningen. Efter överväganden av de lokala miljökonsekvenser som uppstår: en inte alltför stor påverkan på fågellivet, transporter, påverkan på havsmiljön men också vårt ökande behov av el och eleffekt, den troliga nyttan som fundamenten skapar för de lokala fiskebestånden, och flera andra aspekter så tänker vi säga ja till etableringen av vindkraftparken vid Utposten utanför Norrsundet/Iggön.

År 2016 slöt en majoritet av partierna i riksdagen, med Miljöpartiet i spetsen, en energiöverenskommelse som innebär att år 2040 ska all energiproduktion vara förnybar. Det är i sin tur en helt avgörande del för att nå Parisavtalets mål om att uppvärmningen av jorden inte får överstiga 1,5 grad.

Det är svårt att hitta platser som är perfekta för land- eller havsbaserad vindkraft ur alla tänkbara perspektiv. Ska vi lyckas med Parisavtalet och Energiöverenskommelsen måste vi dock våga säga ja till de områden som klarar kraven.

Vi förstår att den som bor nära kan uppleva etableringen som högst problematisk. Industrier av olika sort syns alltid, mer eller mindre. Vårt sätt att leva kräver både utrymme och olika typer av industrier och det håller inte att vi alla säger nej när det kommer oss nära, i en extremt brådskande tid. Vi väljer vindkraft som är förnybar framför radioaktivt avfall från kärnkraft som vi ännu inte vet var vi ska göra av.

Sverige och Gävle kan vara en del av lösningen av den miljö- och klimatkris som mänskligheten har skapat. Vi ska visa att det är möjligt att ställa om. Det är så vi skapar hopp för våra unga som behöver vuxna som vågar fatta obekväma beslut för morgondagens bästa. Det tänker vi bidra till.

Therese Metz, kommunalråd

Inger Schörling, ledamot (MP) i Gävle Energis styrelse

Emanuel Hort, Helene Börjesson, Emelie Lejon

ledamöter i kommunfullmäktige för Miljöpartiet de gröna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel