Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Moderaterna har alltid gävleborgarnas bästa för ögonen

Annons

Vi moderater vågar säga att det faktiskt krävs pengar för att skapa nya pengar. Det kan verka typiskt oss moderater att prata tillväxt och ekonomi men det är den krassa verkligheten. För att kunna tillgodogöra länets medborgare med en god välfärd och mervärde krävs ekonomiska resurser. Vårt svar på det är arbetslinjen, vi behöver bli fler Gävleborgare och fler arbetade timmar.

Nu pågår för fullt ett arbete med att ta fram en utvecklingsstrategi för Gävleborg och vi blir aningen oroliga när den politiska majoriteten, S, V, MP och C, mest slänger sig med fina ord men inte lägger fram några konkreta förslag. Höga ambitioner är bra, men det krävs också handlingskraft och verklighetsförankring.

Innan man kan lösa ett problem måste man identifiera det. Ett konkret exempel på ett problem får vi ofta höra när vi är ute och besöker våra verksamheter och företag. De berättar om hur de tappar medarbetare på grund av att de väljer att flytta från vårt län. Detta är personer som arbetspendlat från andra städer där de har sin familj, alternativt flyttat med familjen hit till Gävleborg. När familjen inte kommer tillrätta här dröjer det dock inte länge innan flyttlasset lämnar Gävleborg.

Vi har en konkret lösning på detta problem: medflyttarservice. Medflyttarservice hjälper de inflyttade att etablera sig i länet, det kan handla om att hitta en passande skola till barnen, bostad eller att skapa ett liv med mervärde här hos oss.

Ett annat problem är att på senare tid syns, tyvärr, en tendens där hållbarhet och tillväxt ställs mot varandra. Vi hörde nyligen hur det uttryckets att det vore bra för den hållbara utvecklingen om Ovako i Hofors stängde ner, det skulle minska länets klimatavtryck. För det första vill vi moderater påpeka att det i så fall handlar om avveckling snarare än utveckling. Det är också oerhört oroande att det finns ledande krafter på vänsterkanten som inte inser hur viktig vår basindustri är för Gävleborg. Gävleborg har varit ett av de Sverigeledande industrilänen och det går inte nog understryka hur viktiga Holmen, Sandvik, Ovako och Korsnäs (för att bara nämna några) är för länets utveckling.

Vi moderater har alltid individens bästa för ögonen och vill att alla gävleborgare ska ha ett meningsfullt arbete att gå till, en välfungerande välfärd att lita på och en tillfredsställande fritid. Vi jobbar ständigt för detta och har de konkreta förslagen och verklighetsförankringen som krävs – frågan är om den politiska majoriteten är med på banan?

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition

Camilla Strömberg (M), regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel