Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu ska Gävle kommun bli bättre för de äldre

Annons

De som arbetat ett helt yrkesliv och byggt landet ska kunna leva ett gott och tryggt liv på äldre dagar. En viktig ambition från den politiska majoriteten är därför insatsen i vårt 100-punktsprogram att Gävle ska bli en mer äldrevänlig kommun. I dagarna godkändes Gävle kommun som medlem i WHO:s, världshälsoorganisationens, nätverk för äldrevänliga städer. Det betyder att arbetet nu äntligen kommer starta för att ta fram en treårig lokal handlingsplan med Gävlebornas viktigaste frågor.

En bra stad att åldras i är en bra stad för alla och gynnar ung som äldre. Att påbörja arbetet för att bli en äldrevänlig kommun innebär att Gävle kommun ska bli bättre på att fånga upp äldres frågor, perspektiv och behov i samhällsutvecklingen. När allt fler lever allt längre är det särskilt viktigt att stärka insatserna för ett Gävle som är tryggt, tillgängligt och attraktivt för alla. Vi vet att alla inte upplever det idag.

Nätverket arbetar bland annat inom områden som tillgänglighet, boende, transporter, gemenskap, omsorg, inflytande och arbete mot åldersdiskriminering. Det är också utifrån dessa områden vi kommer kunna prioritera våra lokala insatser med hjälp av dialoger och arbetsgrupper med seniorer, organisationer och alla andra som vill dela med sig av sina idéer.

Seniorer har lång erfarenhet och förhoppningsvis många åsikter om hur vi kan utveckla kommunen i en äldrevänlig riktning. Vi hoppas därför att många vill engagera sig i de breda dialoger som kommer vara en mycket viktig del för att den lokala handlingsplanen ska vara så relevant och göra så stor skillnad i vardagen som möjligt.

Att bli en äldrevänlig stad är också en del av Gävle kommuns trygghetsarbete och viktigt för att skapa goda levnadsmiljöer och möjligheter för äldre, oavsett var i kommunen du bor. Vi ser fram emot att tillsammans med kommunens seniorer ta fram de mest angelägna och konkreta åtgärderna. Det är också viktigt för att möta majoritetens ambition att öka delaktigheten i kommunala frågor för många kommuninvånare.

Med hjälp av arbetet med en äldrevänlig kommun arbetar vi för en bättre tillvaro för alla Gävlebor och gör det på ett heltäckande sätt inom alla kommunens olika områden. Genom Gävlebornas engagemang och kunskap från nätverket med 400 medlemsstäder i 41 länder kan vi ta viktiga steg för att lyckas.

Jörgen Edsvik (S), kommunalråd, ordförande kommunstyrelsens sociala hållbarhetsutskott

Erik Holmestig (C), kommunalråd, ordförande kommunala pensionärsrådet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel