Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Olofsson (SVG): En svårt sjuk 85-åring ska inte behöva vänta 72 timmar på akuten

Annons

Hur länge vill du vänta på akuten? 72 timmar? Eller vill du din farmor ska dö ensam bakom ett skynke på akuten?

Sjukvården har allvarliga problem då ansvariga partier inte tar sitt ansvar, det är dags att sjukvården måste tas på allvar nu! Varje dag på nyheterna under januari 2020 visas nya larm från Sveriges sjukvård. Under allt för många år har sjukvården styrts av partier som inte vågar slå näven i bordet på sina regionstyrelsemöten, man sitter och låter tjänstemännen styra så man bara kan åka med.

Kommuner klarar inte av att ta sitt ansvar för äldreomsorgen, man är som förblindad av andra frågor så man glömmer sitt ansvar för sjukvården.

Man vågar inte ställa krav på sina regiondirektörer, man vågar inte besöka sjukvården och träffa sin personal. Sjukvårdens egna personal slår nu larm dag efter dag om hur illa det är med sjukvården. Politiken måste våga ställa krav på de ansvariga cheferna, politiken måste gå ner på golvet och se sjukvården, se hur det verkligen fungerar.

72 timmar på akuten fick en 85-årig svårt sjuk vänta. Det är helt otroligt! Patienten blir efter 72 timmar inlagd med allvarlig infektion, att man får vänta på akuten det vet vi sedan minst 30 år, men ändå har ingen ställt kravet att man måste strukturera akutsjukvården så att det går snabbare.

Vi måste ha en akutsjukvård som snabbt kan bedöma patienter och kan ta hand om vår befolkning. Är det röntgen till exempel det sitter i då måste sjukvården ordna fler maskiner så att man snabbare kan hantera patienterna. Problemen måste ju lösas inte sopas under mattan!

Vårdpersonalen berättar nu hur det går till: En svårt sjuk gammal person anländer till akuten. Där blir den gamle, som bedöms vara döende, lämnad bakom ett skynke då man bedömt att man inte kan göra något för patienten för man måste prioritera de som är akut sjuka!

Här ska sjukvården ha en lösning, att en sån patient omedelbart flyttas bort från akuten och får avsluta sitt liv någon annanstans på sjukhuset på ett värdigt sätt och inte bakom något skynke på akuten! Vi måste hantera människor på ett mer anständigt sätt.

Om en patient hamnar på akuten som inte bör vara där måste den ju omedelbart flyttas. Hur kan det bli så här? Sjukvården är överbelastad med för lite vårdplatser, för lite personal. Har det hänt något? Nej, det är en helt vanlig dag i svensk sjukvård.

Det är dags att ta parti för sjukvården.

Sjukvårdspartiet kräver att man verkligen tar ansvar för de problem som är i sjukvården.

Till all sjukhuspersonal runt om i Sverige som slår larm: jag är så tacksam att ni verkligen berättar hur det ser ut, våga stå upp för era patienter. Det är ni som verkligen ser hur det är. Vi politiker måste se till att verkligen lyssna och kavla upp ärmarna och göra något åt det.

Sjukvårdspartier bildas då etablerade partier inte ser, inte lyssnar och inte ställer krav, därför tog jag ställning för sjukvården. För mig är det viktigt att sjukvårdens personal har rätt resurser att vården struktureras så patienten får bra omhändertagande. Jag är med i Sjukvårdspartiet för jag inte längre tror på att de andra partierna tar frågan på allvar. Så våga du med att engagera dig för sjukvårdens skull.

Sjukvårdens problem måste lösas nu!

Henrik Olofsson, Sjukvårdspartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel