Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Omsättningsstöd krävs för att rädda jobben i våra län 

Coronaviruset har på några veckor förändrat världen, samhället och ekonomin på ett sätt som vore otänkbart för några månader sedan. Över 140 000 personer har hittills förlorat sitt liv i pandemin. Länder har stängt sina gränser, företag blöder och miljoner människor har beordrats att isolera sig i sina hem. Företagen måste få hjälp att övervintra den här krisen. Ska vi stoppa massarbetslöshet i Gävleborgs och Uppsala län behöver vi ett räddningspaket som täcker fasta kostnader för företag som förlorat merparten av sina intäkter under krisen.

Vi måste förbereda oss på att coronakrisen blir djupare och mer utdragen. Situationen i ekonomin är mycket allvarlig. BNP beräknas falla med 6 procent i år och arbetslösheten väntas öka till 10 procent under sommaren (Swedbank). Beräkningar från OECD visar att Sverige, som ett litet exportberoendeland, hör till de som drabbas allra hårdast ekonomiskt av corona-pandemins konsekvenser. Liberalerna är stolta över de räddningspaket vi infört tillsammans med regeringen.

Korttidspermitteringar har hittills skyddat 2 674 anställda i Gävleborgs län och 2 788 i Uppsala län. Jämför man Sverige med andra länder är det dock tydligt att vi hittills gjort mindre för att rädda jobben och företagen. Företag skapar såväl människors jobb som de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Gör vi ingenting riskerar vartannat bolag att gå konkurs inom fyra månader. Ska vi rädda välfärden måste vi också rädda jobben. Än så länge har regeringen inte lyckats presentera någon lösning för de företag som tappat merparten av sin omsättning på kort tid.

Danmark och Norge har infört betydligt starkare finanspolitiska åtgärder än Sverige. Sverige har hittills presenterat satsningar på 2,6 procent av BNP. Samma siffror för Norge och Danmark är 4,6 respektive 4,1 procent av BNP. Båda länderna har också någon form av omsättningsstöd. Något som Sverige fortfarande saknar.

Liberalerna föreslår att ett omsättningsstöd införs för att ersätta fasta kostnader för företag. Kostsamma åtgärder nu minskar risken för ännu mer dyrköpta åtgärder imorgon. Om vi minimerar antalet konkurser som uppstår kan det finnas goda möjligheter för svenska företag att expandera när ekonomin vänder – men det förutsätter att det svenska näringslivet inte slagits sönder. Nu måste vi tillsammans platta till lågkonjunkturskurvan och se till att så många som möjligt har ett arbete att gå tillbaka till när den här krisen är över. Ett starkt omsättningsstöd behövs för att rädda jobben.

Lina Nordquist, riksdagsledamot (L) 

Helene Åkerlind, kommunalråd Gävle (L)

Alfred Mujambere, gruppledare Tierp (L)  

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel