Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Önska dig forskning i julklapp – och bidra till att rädda liv

Varannan svensk önskar sig en välgörenhetsgåva i julklapp, visar en ny Sifoundersökning från Hjärt-Lungfonden. Om fler gävleborgare skänker pengar till forskningen i hjärta, kärl och lungor, och bidrar till att öka givandet från 17 till 150 kronor per gävleborgare, kan vi tillgodose alla forskare som har sökt anslag hos oss i år.

En stor del av svensk hjärtforskning finansieras av privatpersoner och företag, och gävleborgarnas gåvor gör skillnad. I år har Gävleborg skänkt nästan fem miljoner kronor till hjärtforskningen – pengar som räddar liv och ger fler friska år. Tack vare generösa gåvor kan Hjärt-Lungfonden finansiera forskning som under de senaste 20 åren bidragit till att dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan halverats.

Några axplock:

• Det världsunika videonätverket Gertrud hjälper barnkardiologer över hela landet att dela kunskaper, ställa bättre underbyggda diagnoser och besluta om behandling.

• Forskningsprojektet SCAPIS har undersökt hjärt-lunghälsan hos 30 000 svenskar med målet att stoppa hjärt- och lungsjukdomar innan de uppstår.

• Nya genetiska genombrott kan leda till behandlingar mot stroke och hjärtinfarkt.

Men trots stora framsteg dödar hjärt-kärlsjukdom fler människor än något annat. Två miljoner svenskar lever med hjärt-kärlsjukdom, och över 30 000 avlider varje år i sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och plötsligt hjärtstopp. Många av dem i arbetsför ålder. Dessutom hotas den positiva utvecklingen av hälsoutmaningar som luftföroreningar, ett ökat stillasittande och ohälsosamma matvanor. Nu behövs mer forskning för att kunna ge ännu bättre livsstilsråd, underlätta tillämpningen av dem och utveckla individanpassade behandlingsmetoder.

Lyckligtvis finns det gott om fantastiska forskare i Sverige. Varje år får Hjärt-Lungfonden forskningsansökningar till ett värde av 1,5–2 miljarder kronor, och vi kan löpande finansiera cirka 250 forskningsprojekt. Ändå kunde endast en femtedel av de ansökta medlen beviljas under 2018.

En Sifoundersökning från Hjärt-Lungfonden visar att varannan svensk, 51 procent, önskar sig en välgörenhetsgåva i julklapp. Om fler skänker pengar till hjärtforskningen, och bidrar till att öka givandet i landet till 150 kronor per person och år – motsvarande kostnaden för en biobiljett – skulle alla forskningsansökningar kunna beviljas.

En gåva till hjärtforskningen är inte bara en meningsfull och klimatsmart julklapp som många önskar sig. Det är också ett sätt att bidra till att rädda någons liv. Kanske till och med ditt eget.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Jan Nilsson, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel