Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Politiker sa nej till härbärge i Sandviken – utan att prata med oss som kan samarbeta

Fredagen 14 februari kom det tre lite äldre personer i en Volkswagen-buss från Bulgarien. Utanför ÖB mötte de av en slump en person som de kände sedan tidigare vistelse här. De bad om hjälp att hitta tak över huvudet. Eftersom det inte finns något härbärge att hänvisa fattiga EU-medborgare till, kunde den erfarna hjälparen inte ge dem något förslag och inte heller vi i Amnesty.

Måndagen 17 februari avslog kommunfullmäktige det medborgarförslag om långtidshärbärge som var tänkt att ge tak över huvudet för utsatta personer på kortare eller längre besök här.

Antalet EU-medborgare i våra trakter växlar över tid. Behovet av långtidshärbärge är ofta störst under bärplockningssäsongen och vintermånaderna. I dagsläget finns det cirka 30 personer i Sandviken och närområdet som alla lever under ekonomiskt svåra omständigheter. De bor i bilar, husvagnar, enstaka sommarhus eller hoppackade många i bostäder som snälla människor upplåter. Av dem som vi känner väl är sju förskolebarn och två skolbarn.

Alla EU-medborgare som söker sig hit vill ha jobb och leva vanliga liv. De kommer för att de är chanslösa i Bulgarien och Rumänien. Här kan de be om hjälp och få till mat för dagen genom att tigga och med lite tur få tillfälliga arbeten. Det alla behöver är tak över huvudet och tillgång till toalett, dusch och kök. Det är en mänsklig rättighet som gäller för alla som befinner sig i landet oavsett var man kommer ifrån. Tak över huvudet är grunden för ett vanligt liv med arbete och någon slags trygghet.

Vår besvikelse är stor att individ & familjeomsorgsnämnden inte kallade oss till ett möte för att diskutera hur ett långtidshärbärge skulle kunna utformas i samarbete med andra samhällsaktörer som kyrkorna, Rädda Barnen och Röda Korset. Det finns ett välfungerande exempel på Gotland. Ett studiebesök där och i Göteborg skulle kunna ge inspiration till ett människovärdigt och billigt boende för de värst diskriminerade familjerna i Europa.

Anita Grünbaum

Amnesty Grupp 129 Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel