Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Prioritera sjukvård till de som bor i Gävleborg!

Annons

Det är viktigt för Sverige och Gävleborg att vi har en rättssäker och förutsägbar migrationspolitik. Den som kommer till vårt land har rätt att få sina asylskäl prövade och vid ett ja så får man stanna. Detsamma gäller vid ett nej. Får man ett nej så ska man lämna Sverige. Det är den enskildes ansvar att lämna vårt land vid ett avslag och alla våra myndigheter måste samverka för att göra klart för den som har fått ett avslag att man ska lämna vårt land.

Här finns det otydligheter i agerandet från bland annat Region Gävleborg då regionen ger planerad tandvård och sjukvård även till den som har fått ett avslag på en asylansökan och befinner sig i Sverige trots att man inte har rätt att vistas i vårt land. Att man ger akutsjukvård – det vill säga vård som inte kan anstå – är självklart, men att ge planerad tand- och sjukvård är någonting helt annat. Det ger helt fel signal till personen som har fått avslag på sin asylansökan att en annan myndighet – Region Gävleborg – ger planerad sjukvård när personen inte har rätt att befinna sig i vårt land.

Region Gävleborg har inte oändliga resurser, utan det ligger nu ett sparkrav på 600 miljoner på Region Gävleborgs verksamhet. Då vore det självklart och naturligt att man tar bort möjligheterna till planerad sjukvård till personer som befinner sig illegalt i Sverige. Personer som aldrig har betalt skatt eller på annat sätt bidragit till vårt välfärdssamhälle. Personer som Migrationsverket bedömer inte har asylskäl för att stanna i Sverige.

När majoriteten i Region Gävleborg agerar som man gör riskerar vi att förtroendet för våra samhällsinstitutioner urholkas. Att vara givmild med en ändlig resurs skapar bara problem. Det som ges i ena änden ska tas i den andra. Vårdköerna blir bara längre och det finns det inte en folklig acceptans för att ge personer som befinner sig illegalt i Sverige fri sjukvård. Tvärtom. Sverige ska hållas ihop och det gör det med justa lagar och justa beskattning. Ruckar man på det riskerar vi att Sverige glider isär. Vår vanliga genomsnittsmedborgare känner sig ställda åt sidan när vårdköerna blir längre och längre.

Idag har Region Gävleborg möjlighet att göra som i Västernorrland genom att bifalla den motion som behandlas idag, onsdag 30 oktober. Ta bort möjligheten att ge planerad sjukvård och tandvård för dem som befinner sig illegalt i Sverige. Det är det som är moraliskt rätt mot skattebetalarna i Gävleborg.

Lars Beckman, riksdagsledamot (M)

Maria Molin, regionfullmäktigeledamot (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel