Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Privata aktörer behövs för att utveckla svensk vård och omsorg

Replik till Patrik Lundqvist (S), med flera: Medborgare får betala dyrt för nymoderata privatiseringar

Patrik Lundqvist (S), med flera, ger i en artikel i Arbetarbladet en skev bild av vad valfrihet inom svensk vård och omsorg medfört. Därtill är inställningen till valfrihet synnerligen byråkratiskt. Att äldre i samma trapphus kan välja hemtjänst ses som krångligt och ineffektivt. Det är ett förlegat synsätt som inte har stöd hos allmänheten.

Syftet med lagen om valfrihet (LOV) var i första hand att öka äldres inflytande över äldreomsorgen och driva på för en bättre kvalitet genom en rätt att välja och välja bort utförare. Idag finns ett kompakt stöd för detta. Nio av tio svenskar anser att det är rätt att själv kunna välja äldreomsorg enligt en undersökning gjord på uppdrag av Svenskt Näringsliv.

Det finns också rapporter som tyder på att kvaliteten inom äldreomsorgen förbättras när det finns alternativ att välja mellan. En uppföljning av Socialstyrelsen från 2015 visade till exempel att det rådde ”stor samstämmighet bland de intervjuade biståndshandläggarna att LOV har bidragit till att höja kvaliteten generellt inom hemtjänsten.” I Socialstyrelsens enhetsundersökning kommer också privata aktörer bättre ut än offentliga på flertalet kvalitetsmått.

Att kostnaden generellt är högre i kommuner med valfrihet stämmer inte heller. Statskontoret har visserligen konstaterat att kostnaderna ökar något initialt. Men samtidigt är kostnadsnivån lägre i LOV-kommuner, både före och några år efter införandet av valfrihet. Den troliga orsaken till kostnadsökningen är den kontroll och uppföljning som valfriheten medfört. Samtidigt kan man ifrågasätta om det bör ses som en merkostnad? En god uppföljning borde alltid finnas för att säkerställa att skattemedel används på bästa sätt, i offentlig som privat verksamhet.

Det finns all anledning att vårda och utveckla valfriheten för att den ska fungera bättre. Bland annat behöver informationen om de olika utförarna bli bättre för att underlätta för äldre att göra väl underbyggda val. Kommunerna behöver få större möjligheterna att utesluta oseriösa aktörer och de olika utförarnas villkor måste bli mer likvärdiga. Idag är privata utförare missgynnade eftersom de kommunala ofta tillåts gå med underskott utan att de privata kompenseras trots att lagen säger att villkoren ska vara lika. Äldreomsorg som utförs av kommunen behöver inte heller tillstånd för att bedriva verksamhet liksom den privata.

Vårdföretagarna är övertygade om att privata aktörer behövs för att fortsätta utveckla svensk vård och omsorg. Att inskränka valfriheten kommer inte lösa de utmaningar som Sverige står inför – tvärtom.

Anna Bergendal, näringspolitisk expert äldreomsorg, Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel