Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rädda Barnen fortsätter att kämpa minst 100 år till om så krävs

Rädda Barnen fyller 100 år. 19 november år 1919 startades barnrättsorganisationen Rädda Barnen i Sverige med en uttryckt vision om att varje barn har rättigheter som inte bör inskränkas.

Vid denna tidpunkt hade första världskriget precis slutat, och då som nu, var det barnen som var de största offren i krig. Idag finns Rädda Barnen i 120 länder runt om i världen.

Det är en global trend att rättigheter utmanas och trycks tillbaka. Rädslan i samhället för det som är främmande är framträdande. Acceptansen för förslag, som för några år sedan var otänkbara, har fått genomslag. Även inom de stora etablerade partierna. Volymdiskussion om migration, ifrågasättande av rättigheter, utveckling och bistånd, är några exempel på detta.

Men motkraften finns i hela civilsamhället. När barn på flykt behöver oss som mest, ställer folkrörelsen Rädda Barnen sig upp och hjälper behövande. Under flyktingkrisen 2015 var vi på plats, på Greklands stränder, i Aleppo såväl som i Alingsås. I dag kämpar vi för att ta hem de svenska barnen från läger i nordöstra Syrien, och höjer vår röst för att stoppa utvisningarna av barnfamiljer och unga till Afghanistan.

Våra 67 000 medlemmar kommer inte att tystas! Rädda Barnens roll är att fortsätta stå upp mot orättvisa och vara obekväm. Så har det varit sen starten och så kommer det att fortsätta vara.

I Sverige ser vi med oro på hur klyftorna ökar mellan barn som växer upp i ekonomisk trygghet, och de barn som lever i social och ekonomisk utsatthet. Allt färre barnfamiljer nås av familjepolitiska satsningar, och år 2018 var det 448 barn som vräktes enligt Kronofogdens statistik. Var femte barn i Sverige har utsatts för sexuella övergrepp.

Riksdagens beslut i juni 2018 att inkorporera barnkonventionen i svensk lag var en stor seger. Lagen som träder i kraft 1 januari 2020, måste nu få starkt genomslag i praktiken och genomsyra alla områden där barn berörs.

Som världens största självständiga barnrättsorganisation kommer vi att fortsätta att kämpa för barnets rättigheter, både internationellt och i Sverige. Minst ett århundrade till om så krävs!

För Rädda Barnen i Gävleborg

Birgitta Mårtensson, Bollnäs

Madelene Järpenstråle, Gävle

Åsa Glitterstam, Hudiksvall

Maria Rosén, Ljusdal

Elisabeth Svedlund, Nordanstig

Sylvia Wiksten, Ovanåker

Maria Myrberg, Sandviken-Hofors

BrittMarie Windemo, Söderhamn

Lillemor Eriksson, distriktsstyrelsen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel