Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rädda våra företag, våra duktiga företagare och våra arbeten

cKinesiska myndigheter bekräftade coronasmitta (Covid-19) i november 2019, och visst tog det en bra bit in på 2020 innan resten av världen fick informationen och sina egna bekräftade fall, men viruset har snart spridits i sex månader. Fredagen den 13 mars stängdes stora delar av Spanien och Danmark, Frankrike började prata om stängda gränser och samma helg införde Tyskland gränskontroller.

Det är nu över en månad sedan.

Covid-19 har slagit hårt mot världen och så även mot våra egna företagare. Den negativa spiralen är i full gång med minskad handel av varor och tjänster, varsel, uppsägningar, konkurser, ökande kostnader och ännu mindre handel. Hur länge ska vi vänta innan vi hjälps åt att stoppa den rusande färden mot en ekonomisk totalkollaps?

Särskilt hårt slår detta mot kvinnor. Kvinnor som oftare återfinns i vård- , service- och omsorgsföretag med en verklighet där plötsligt alla kunder sitter i karantän och måste ha särskild hantering och personalen skyddsutrustning. Kostnaderna rusar iväg för inköp och övertid medans intäkterna ligger kvar på samma låga nivå eller minskar. "Ni måste ha buffert och reserver", svarar regeringen, samma regering som för några månader sedan ville vinstbegränsa och tyckte det var fult och ohederligt att kunna lägga undan pengar för investeringar eller oförutsedda händelser i bland annat vårdföretag.

Butik efter butik annonserar sin konkurs när kunderna som fått avboka sin resa inte heller behöver badkläderna eller solhatten. UC:s svenska statistik visar att 123 procent fler företag i hotell- och restaurangbranschen gått i konkurs i mars 2020 mot föregående år. Rekryteringen till sommarjobben har bytts ut mot uppsägningar och minskade öppettider. "Stanna hemma!" lyder slagorden på sociala medier, men vem tar tag i konsekvenserna?

Den som bara följer debatten i media kan få uppfattningen att det redan vidtagits stora åtgärder men de företagare som nu ser sina livsverk rasa samman vittnar om att inget händer.

Den enskilt viktigaste ekonomiska åtgärden är att inte fler mister sina arbeten och där av sin köpkraft och självförsörjning. Vi Moderater föreslår därför att hela arbetsgivaravgiften tas bort under en begränsad tid och att möjligheten att låta anställda gå ner i tid med statligt stöd utvidgas.

Det är bråttom nu, tid vi inte haft har redan passerat, rädda våra företag, våra duktiga företagare och våra arbeten.

Therése Hammarberg, länsordförande Moderatkvinnorna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel