Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sakfel, skenmanövrar och lögner från kommunen i frågan om ny idrottshall i Storvik

Annons

En ny idrottshall i Storvik har diskuterats i mer än 20 år och den nuvarande hallgruppen bildades 2013. Besvikelsen är enorm om hur kommunen hanterar vår allaktivitetshall. Resan har präglats av sakfel, skenmanövrar och lögner från kommunens representanter.

Parkhallen i Storvik, byggd 1937, är den enda större samlingslokalen i Storvik och används för idrott, skolidrott, ungdomsgård, motion, möten och andra arrangemang. Under skoltid använder Hedängskolan Parkhallen klockan 8-15 varje vardag. Storviks IF innebandy använder hallen för träning och matcher från 16.30-17 fram till 22.00 varje vardag. Tre dagar i veckan, 15-16.30/17 använder Ung mötesplats hallen för sina fria aktiviteter. Varje helg är det i genomsnitt fem innebandymatcher.

Andra aktiviteter får plats enstaka tider på helgerna. PRO, med över 550 medlemmar, behöver en stor lokal för sina sammankomster. Parkhallen är den enda lokal som är tillräckligt stor. Där bara plats vid enstaka tillfällen eftersom Parkhallen är helt uppbokad.

2014-2015: Hedängskolan var en mycket stark intressent av en allaktivitetshall. Rektorerna Birgitta Wikström och Peter Folkesson skrev 2014-12-01 i en skrivelse om skolans stora behov av bättre lokaler för idrottsverksamhet att ”idrottsverksamheten på Hedängskolan är i stort behov av en allaktivitetshall. Den lilla idrottssalen som finns är i mycket dåligt skick och behöver därför rustas för att kunna användas i fortsättningen”.

Lilla idrottssalen används fortfarande – och har inte rustats upp.

2014 behandlade kultur- och fritidsnämnden en skrivelse från Storviks IF om en fullständig förstudie om en allaktivitetshall. Nämnden beslutade att ”kultur- och fritidsnämnden remitterar till förvaltningen för att utreda behovet av en ny allaktivitetshall i kommunen”.

Storviks IF har ännu inte fått något svar.

2017 lämnade hallgruppen en ansökan till kultur- och fritidsnämnden, med en egen förstudie, om att byggande av en hall. Ansökan har fått ett mycket positivt bemötande från alla politiska partier.

Hallgruppen har ännu inte fått något svar på ansökan.

2017 anordnade hallgruppen en paneldiskussion med alla politiska partier om en allaktivitetshall, i Parkhallen. 350 åhörare kom, många ställde frågor och det fanns en stark support för en ny hall från både åhörare och politiker. Ulf Gillström och Kerstin Almén utlovade då ett besked om hallen före valet 2018.

Det kom inget besked före valet.

2018 anordnades ett demonstrationståg i Storvik med 400 deltagare till stöd för en allaktivitetshall.

2018. Kommunalråden Peter Kärnström och Kerstin Almén besvarade en insändare om behovet av en allaktivitetshall. Kommunalråden hänvisade till kultur- och fritids utredning som prioriterar en hall för gymnastiken.

Problemet är att det finns ingen utredning om idrottshallar i Sandvikens kommun. Det får inte gå till så.

2019 Hallgruppen i Storvik skickade en reviderad version av sin ansökan om en allaktivitetshall till kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen.

Hallgruppen har ännu inte fått något svar på den reviderade ansökan.

2019 Ulf Gillström (S) klargjorde i fullmäktige att budgeten för 2020 innehåller byggandet av en gymnastikhall och en multihall, båda i centrala Sandviken. Var de hallarna ska byggas, och till vilka kostnader, är inte klart. En allaktivitetshall i Storvik är enligt Gillström möjligen nummer tre i prioriteringsordning, alltså fortfarande utan någon utredning som grund.

Hallgruppen i Storvik vill få till stånd en allaktivitetshall, som tillsammans med gamla Parkhallen blir ett centrum och socialt nav för idrott, motion, skolidrott, spontanidrott, ungdomsgård, pensionärsverksamhet, musik, annan kultur och andra arrangemang i västra delen av kommunen.

För hallprojektet:

Anders Bodin

ordförande hallprojektet

Benny Pettersson

ordförande Storviks IF

Margareta Stenberg

ordförande PRO Storviksbygden

Fredrik Bergström

Storviks IF Innebandy (Tidigare ordförande Storviks SK)

Thomas Hansson

Storviks IF

Fredrik Lundmark

Storviks IF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel