Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD försöker ge intryck att de står på arbetstagarnas sida

Replik till Liz Zachariasson (SD): "Socialdemokraternas tid som Sveriges arbetarparti har kommit till vägs ände"

Det är en anmärkningsvärd tolkning som Liz Zachariasson (SD) gör av vårt debattinlägg. Där vi då skriver att skyddsombudet representerar arbetsmiljölagen, för att förtydliga; ”arbetstagare på arbetsplatsen” återfinns i arbetsmiljölagen och den texten beskriver vilka skyddsombuden företräder på arbetsplatsen, vi känner själv inte till att Arbetsmiljöverket eller att någon arbetsmiljödom visar på en annan tolkning såsom Liz gör av vår debattartikel. Således finns det inte heller något partipolitiskt program som skyddsombudet agerar utifrån på en arbetsplats. Påståendet är också oschysst mot skyddsombudens integritet i sitt uppdrag då de allra flesta skyddsombud inte är partipolitiskt engagerad eller partimedlem.

LÄS MER – DEBATT: SD visar att de företräder en arbetarfarlig politik

Och om nu Sverigedemokraterna verkligen inte vill ha skattesänkningar som till största delen gynnar de som tjänar mest så måste de helt enkelt sluta att rösta fram dessa budgetar, och om de påstår sig att göra satsningar i sin egen budget så varför inte ställa sig bakom den och rösta på den istället. Men då i december 2018 så var det andra gången som SD i riksdagen ratade sitt eget budgetförslag till förmån för någon annans, så med all önskvärd tydlighet visar de vad de egentligen vill och var de står.

Men givetvis så finns det retoriska skäl för SD att glömma bort sina egna val, kritisera konsekvenserna och sedan lägga skuldbördan på någon annan.

För det kan ju i andras ögon sett ge intrycket att SD står på arbetstagarnas sida.

Likadant så kan det ju också ge intrycket att det värnas om arbetsmiljön och skyddsombuden om Sverigedemokraterna påstår att skyddsombuden väljs utifrån och sedan hämmas av partipolitiken. Likväl ett felaktigt påstående av Liz Zachariasson med att LO:s 14 medlemsförbund styrs av ett politiskt parti när LO och förbunden i själva verket och till raka motsatsen till påståendet vill påverka och styra politiken i samhället i en riktning som är till förmån för arbetare.

Den facklig-politiska samverkan som finns är i mångt och mycket fackförbundens sätt att påverka politiken.

De förtroendevalda som verkar inom arbetarrörelsen ska ställa upp på alla människors lika värde och rätt och det ska värderas högt i en diskussion, att fackförbunden kräver det av sina förtroendevalda är självklart och att anamma en partipolitik som genomsyras av denna åsyn är givetvis något som Socialdemokraterna med all rätt ska vara stolt över.

Anders Öquist, LO-facken i Ockelbo

Patrik Jonsson, Socialdemokraterna i Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel