Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD:s budget slår hårt mot kommunernas ekonomi

Replik på "SD: Ingen ska lämnas efter – inte i vårt Sverige"

Den S-ledda regeringens budget innebär mer pengar till polisen, förbättrade villkor för våra pensionärer, fler lärare och fler sjuksköterskor. Tack vare Januariavtalet kan vi garantera handlingskraft och långsiktighet, vilket är synnerligen viktigt när vi går mot en ekonomisk avmattning.

Sedan 2014 har regeringen satsat 35 miljarder kronor på att stärka vård, skola och omsorg. Nu ökar vi tillskotten till kommunerna med 5 miljarder. Lägg därtill våra historiska satsningar på rättsväsendet, och att dubbelt så många idag utbildas till polis. Dessutom har 350 000 fler svenskar idag ett jobb att gå till.

Alternativet till vårt samarbete är tre splittrade högerpartier som fortsätter på den nedmonteringsagenda som SD förra året drev igenom tillsammans med M och KD. Deras servettskiss till budget innebar 20 miljarder i skattesänkningar, en ny skatteklyfta för Sveriges pensionärer och ett helt kapat stöd till socioekonomiskt utsatta kommuner.

SD säger nu att de vill satsa på kommunerna. Samtidigt innebär deras budgetförslag en slakt av arbetsförmedlingen och kraftiga nedskärningar vad gäller etablering och omställning på arbetsmarknaden. Tillsammans med M och KD vill de också införa en stupstock i sjukförsäkringen som kastar ut cancersjuka och tvingar dem till kommunernas socialkontor för sin försörjning. Deras budget slår hårt mot kommunernas ekonomi med kraftigt ökade kostnader för socialbidrag och arbetsmarknadspolitik.

SD vill dessutom avskaffa de fackliga skyddsombuden som varje dag kämpar för en tryggare arbetsmiljö. Det är löntagarfientlig politik. SD säger det de hoppas att folk vill höra för tillfället, men ställer sig alltid på höginkomsttagarnas och arbetsgivarnas sida i skarpt läge.

Medan SD prioriterar nedskärningar väljer vi socialdemokrater istället ett brett samarbete för att ta itu med samhällsproblemen. Så bygger vi ett starkare samhälle.

Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet

Åsa Lindestam (S), förste vice talman, samt ordförande Socialdemokraterna i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel