Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD visar att de företräder en arbetarfarlig politik

Skyddsombuden ska väljas av arbetstagarorganisationer, av de arbetskamrater som skyddsombuden företräder. Tillvägagångssättet säkerställer att uppdraget inte har en beroendeställning gentemot arbetsgivaren. Skyddsombudet är i sin roll fri från politik, skyddsombudet representerar arbetsmiljölagen och säkerställer att arbetsgivaren följer arbetsmiljölagen.

Fackföreningarna förväntar sig att den som är förtroendevald ska dela deras värderingar såsom synen av andra människor och synen om arbetstagarnas rättigheter, en direkt motsats till Sverigedemokraternas politiska retorik och deras vilja i riksdagen. Det kan alltså vara nära till hands att skyddsombudet ligger närmare den socialdemokratiska politiken än högerblockets, som då Sverigedemokraterna med all tydlighet ligger till höger om.

LÄS MER – LEDARE: Dödstalen som SD inte bryr sig om på riktigt

Den borgerliga alliansregeringen Reinfeldt stängde Arbetslivsinstitutet och minskade anslagen kraftigt till Arbetsmiljöverket. Nedläggningen av Arbetslivsinstitut ledde till att värdefull forskning stoppades, Sverige var då världsledande inom arbetsmiljöforskning, de minskade anslagen till Arbetsmiljöverket ledde till en lägre kapacitet för arbetsplatsinspektioner och färre inspektörer. Den socialdemokratiskt ledda regeringens satsningar på Arbetsmiljöverket har lett till att det också utbildats och anställts fler inspektörer.

En socialdemokratisk partitillhörighet kan motiveras av en ren och skär självbevarelsedrift.

Arbetsmiljöverket är ett stöd för de skyddsombud som finns på arbetsplatserna. I dag finns det ungefär 275 arbetsmiljöinspektörer (2006 – 350 st) varav 150 är nyanställda åren mellan regeringsskiftet och idag. Och det finns ungefär 1 600 regionala skyddsombud. De fackligt anställda regionala skyddsombuden företräder fackets medlemmar på de arbetsplatser som saknar skyddsombud eller saknar skyddskommitté.

Sverigedemokraternas påstådda välvilja med att flytta de regionala skyddsombuden till Arbetsmiljöverket under parollen ”socialdemokrater” är intet annat än en attack mot socialdemokraternas arbetarrörelse, en svartmålning av fackföreningsrörelsens etik och de som valts till en förtroenderoll. De visar, återigen, att de företräder en arbetarfarlig politik.

Anders Öquist, LO-facken i Ockelbo

Patrik Jonsson, Socialdemokraterna i Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel