Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Se över gymnasielagen – utvisa inte de ensamkommande

Det pågår en debatt i Sverige om behovet av att förändra den nya gymnasielagen, eftersom många ungdomar riskerar att utvisas med nuvarande regler. Våra kommuner har investerat i dessa ungdomar och vi behöver dem.

Vi har utbildat dem så att de kan leva och bidra i ett land med en demografi som gör att vi borde glädjas över alla ungdomar som flyttar hit. Det är inhumant och ovärdigt ett land som Sverige att utvisa ungdomar som har tillbringat snart fem år i landet.

Kraven för att få uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen var orimliga redan från början, krav som i pandemins kölvatten blivit i princip omöjliga att uppfylla. Detta samtidigt som jord- och skogsbruk, hemtjänst och vård har stora rekryteringsproblem. Ungdomar som har uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen riskerar att utvisas även om de arbetar inom dessa bristyrken, eftersom det ofta är timanställningar och säsongsarbeten som erbjuds och som inte ger grund för uppehållstillstånd.

Ett av flera problem är domstolarnas långa handläggningstider. Vissa ungdomar riskerar att sluta gymnasiet utan att deras ansökan hunnit handläggas, en risk som har ökat eftersom domstolarnas arbete avstannat på grund av pandemin. Vad som händer för dessa ungdomar är inte reglerat i gymnasielagen.

Det är dags för regering och riksdag att visa en pragmatisk inställning och se till att lagen gör det den var tänkt att göra, nämligen att ge en plats i vårt land för de ungdomar som studerat här. Om ingenting görs riskerar många färdigutbildade ungdomar att utvisas under året. Om de inte får uppehållstillstånd så riskerar de att drivas in i ett skuggsamhälle där de tvingas ta svarta arbeten utan avtal och lagar, vilket skapar stora problem i våra kommuner.

Visst var det tufft i kommunerna under flyktingkrisen 2015, men vi löste utmaningarna tillsammans. Vi har jobbat hårt med att göra dessa ungdomar till en del av vårt lokalsamhälle och vill inte avstå från den resurs de utgör. Lagstiftningen måste ändras innan gällande regler gör att de utvisas. Bevilja permanenta uppehållstillstånd till alla ensamkommande ungdomar som sökte asyl innan den tillfälliga lagen trädde i kraft 20 juli 2016!

Peter Åkerström (KD), Hudiksvall

Jennie Forsblom (KD), Ovanåker

Annika Sjögren (KD), Hofors

Anders Ramstrand (KD), Söderhamn

Patric Jonsson (KD), Nordanstig

Anders Bergsten (KD), Bollnäs

Lars Österberg (KD), Hudiksvall

Kent Sjöberg (KD), Hudiksvall

Erik Holmstig (C), Gävle

Hans Larsson (C), Hofors

Therese Metz (MP), Gävle

Niels Hebert (MP), Ockelbo

Rejn Karlgren (MP), Sandviken

Lillemor Mauritzdotter Nylén (V), Sandviken

Mikael Löthstam (S), Hudiksvall

Håkan Englund (S), Ovanåker

Marie Centerwall (S), Bollnäs

Ola Wigg (S), Nordanstig

Caroline Schmidt (C), Hudiksvall

John-Erik Jansson (C), Söderhamn

Bo Nilsson (S), Hudiksvall

Bengt-Olov Renöfält (C), Bollnäs

John-Erik Jansson (C), Söderhamn

Carina Olsson (C), Nordanstig

Hans Jonsson (C), Ovanåker

Sören Görgård (C), Ljusdal

Magnus Svensson (C), Söderhamn

Marit Rempling (C), Ockelbo

Carl-Ewert Olsson (C), Sandviken

Lars Sjögren (L), Hudiksvall

Andréa Bromhed (MP), Hudiksvall

Charliene Kiffer Goude (V), Hudiksvall

Petter Bykvist (V), Nordanstig

Anton Larsson (V), Söderhamn

Joann Ling (MP), Söderhamn

Karin Jansson (MP), Ljusdal

Britt-Marie Rosenqvist (MP), Bollnäs

Lena Svahn (MP), Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel