Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sjukvården behöver ett parti som bryr sig

Region Gävleborg har svårt att klara av sina rekryteringar till fler enheter inom sjukvården. Mava i Gävle, psykiatrin, primärvårdens hälsocentraler och flera andra avdelningar måste hyra in sin vårdpersonal man får även stänga vårdplatser då det är personalbrist.

Det är en liknande bild i flera delar av landet men det beror i flera avseenden på att man inte klarar av att ha en bra personalpolitik.

Bristen på att få tag på personal är en av orsakerna till långa vårdköer och att patienter får vänta på sin sjukvård allt för länge.

Sjukvården har idag en så slimmad organisation att man tvingas till övertid och ta extra pass. Man tvingas flytta sina semestrar och får ha sin semester när barnen går i skolan.

Naturligtvis måste sjukvården fungera årets alla dagar men vi behöver ett större ansvarstagande av vår regionledning för att se till att skapa en bra personalpolitik i vårt län.

Vi kan se till att man satsar mer på sjukvårdspersonalen att man ser till att personalen får känna att det man framför också blir till konkreta förslag och lösningar. Det behövs ett personalråd i Region Gävleborg där politik och personal från sjukvården varje år stämmer av viktiga saker tillsammans.

Allt för ofta får man som politiker höra att personalen bett om hjälp, att man tagit upp problemen, att man försökt att framföra bra lösningar på att lösa problemen med rekryteringar. Men någonstans fastnar allt i den sega smeten på vägen fram till politiken. Så när vi förtroendevalda får våra dragningar så är det en mycket friserad version av situationen som kommer fram.

Vi måste se, lyssna och förstå att det är vårdpersonalens vardag som gör att vi har en fungerande sjukvård.

Personalens förslag och åsikter fastnar på vägen i en seg organisation. Det krävs att man från regionledningen tar krafttag i frågor som berör personalens trivsel och att erbjuda lösningar som gör att personalen vill stanna i Region Gävleborg.

Vi måste se, lyssna och förstå att det är vårdpersonalens vardag som gör att vi har en fungerande sjukvård, sedan behöver det finnas en politisk styrning som ser till att man har en organisation där personalens budskap verkligen når politiken.

Sjukvårdspartiet vill att man skapar ett betydligt mer närvarande ledarskap i Region Gävleborg som ser till att inte personalens rop på åtgärder och förslag fastnar i den sega smeten.

Sjukvården styrs av politiska krafter men har man ingen som vill ta sitt ansvar så blir det så att vi inte klarar av att rekrytera personal till våra vårdavdelningar.

Sjukvårdspartiet vill satsa mer på närvarande personalpolitik och högre löner till sjukvårdens personal. Vi vill ha en styrning där personal och politik kommer varandra närmare. Sjukvårdspartiet är ett parti som tar sjukvården på allvar och vi vill ha en sjukvård där personalen känner att ledningen lyssnar och förstår dem.

Henrik Olofsson, regionråd Sjukvårdspartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel