Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skäms inte för att du vill ha julskinka

Julskinkan är en gammal tradition som vi avnjuter i vetskapen om att den svenska djurhållningen präglas av höga djurskyddsambitioner. En bra skötsel och god hygien ger inte bara friskare grisar utan också högre kvalitet på skinkan. Vi betalar en slant extra för svensk skinka eftersom det högre djurskyddet innebär högre kostnader för uppfödarna i jämförelse med konkurrentländerna.

Kristdemokraterna arbetar för att stärka djurskyddsreglerna inom hela EU. Det är också viktigt att reglerna efterlevs. Trots att rutinmässig klippning av grisarnas svansar förbjöds inom EU 2001 får de flesta grisar inom unionen fortfarande sina svansar bortklippta. Sverige är det enda land där alla grisar kan slå knorr på svansen. Sverige är också det land som har lägst antibiotikaanvändning per djur, endast en 14-del av genomsnittet inom EU.

Tyvärr har vissa kriminella djurrättsaktivister gjort det till sin uppgift att genom hot, skadegörelse, olaga intrång, med mera, förstöra för grisuppfödarna. Dessa grupper har trappat upp sin verksamhet i Sverige under de senaste åren. Kristdemokraterna har flera förslag för att angripa den djurrättsrelaterade brottsligheten. Vi vill öka skyddet för enskilda gentemot trakasserier från aktivister. Vi vill öka kunskapen inom polis och domstolar, införa en särskild brottskod för djurrättsmotiverade brott samt ge polisen i uppdrag att särskilt arbeta mot djurrättsbrottslighet.

Låt dig inte skrämmas eller skämmas! Ät din svenskproducerade julskinka med stolthet!

Magnus Oscarsson, landsbygdspolitisk talesperson (KD)

Ebba Busch Thor, partiledare (KD)

Leif Jönsson, kommunpolitiker Sandviken (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel