Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Skärp straffen för våldtäkt – tryggheten måste stärkas

Annons

Tyvärr ser vi hur utsattheten för sexualbrott har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt Nationella trygghetsundersökningen 2018 uppgav 6,4 procent att de utsattes för sexualbrott under 2017. Allvarligast är utvecklingen bland unga kvinnor där allt fler vittnar om att man till och med känner oro vid utevistelse på kvällen i det egna bostadsområdet. 

Vid ett besök på en skola i Gävle nyligen räckte många i klassen upp handen på en fråga om man kände sig otrygg när man går genom stan en mörk kväll. Det här är en oacceptabel utveckling som måste brytas. Vi moderater vill se flera åtgärder för att stärka arbetet mot sexualbrotten. Varje brottsoffer ska få upprättelse och tryggheten stärkas.

En viktig del är att skärpa straffen för våldtäkt. Fler gärningsmän som gjort sig skyldiga till våldtäkt och andra former av sexualbrott ska lagföras – och dömas till strängare straff. Bland annat bör minimistraffen för våldtäkt skärpas från två till tre år. Trots att riksdagen uppmanade regeringen att ta fram ny lagstiftning redan för ett år sedan, kan vi tyvärr konstatera att ingenting har hänt.  

Dessutom behöver polisens utredningsverksamhet kring sexualbrott förstärkas. Vi vill se särskilda grupper som är specialiserade på området. Våra ekonomiska tillskott möjliggör betydligt fler poliser och en förbättrad närvaro i det offentliga rummet. Dessutom satsar vi resurser på fler övervakningskameror för att möjliggöra stärkt trygghet på brottsutsatta platser. 

Nyligen kom en uppmärksammad dom från Högsta domstolen där en man som dömts för våldtäkt mot en sovande kvinna tillåts stanna kvar i Sverige efter avtjänat straff. Detta trots att personen saknade egentlig anknytning till Sverige. Domen visar att det är hög tid att förändra reglerna kring utvisning på grund av brott.

Regelverket för utvisning vid brott har i stora drag sett likadant ut sedan 1994. Vi föreslår att ribban för när utvisning kan bli aktuellt ska sänkas, även då återfallsrisk inte föreligger. Utvisning vid brott ska bli aktuellt i fler fall, även när det finns anknytning till Sverige.  

Utvecklingen gällande sexualbrott måste vändas. Vi behöver arbeta både förebyggande och samtidigt säkerställa att straffen står i proportion till brottens allvar. Kvinnor ska kunna känna sig trygga samtidigt som fler gärningsmän ska lagföras och dömas till strängare straff.

Moderaterna har i flera år drivit på för kraftfulla åtgärder mot sexualbrott och skärpta regler för utvisning vid brott. Socialdemokraterna har haft regeringsmakten i snart fem år och under den tiden har situationen stadigt blivit sämre.

Sverige behöver en rättspolitik som värnar medborgarnas trygghet och sätter brottsoffren i centrum.  Oavsett var man bor i Sverige eller i Gävleborg så har man rätt att vara trygg och säker och detta oavsett ålder, kön – eller klädsel. Vi har inte tid att vänta längre utan en ny lagstiftning måste på plats i närtid!

Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson

Lars Beckman  (M), riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons