Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Småföretagens kris drabbar hela Gävleborg

Samhället gör nu massiva insatser för att bekämpa en virussmitta som i stort sett finns i hela Sverige. Samtidigt sköljer en våg av konkurser över landet där främst småföretag tvingas se sina livsverk falla samman när likviditeten och intäkterna snabbt sinat. Över hela Gävleborg finns dock politiker, tjänstemän och myndigheter som tar sitt ansvar för att våra jobbskapare kan fortsätta hålla öppet.

Under de senaste decennierna har det svenska samhället transformerats. Det är de små företagen som stått för fyra av fem nya jobb i ekonomin, och det är nu denna grupp som är mest utsatt av de inskränkningar som politiken beslutat om i syfte att dra ut på tidsförloppet för virusspridningen. När dessa företag går omkull så välts även förutsättningarna för hela samhället.

Småföretagen och deras anställda i Gävleborgs län står för 3,4 miljarder – mer än var fjärde skattekrona - av länets totala intäkter varje år. Nästan 46 000 personer går varje dag till jobbet i ett mindre företag i Gävleborg, vilket som en jämförelse är fler än de större företagen med fler än 50 anställda. Sedan 1990 har det skapats över 14 000 nya jobb i länets småföretag.

Företagarna har tät kontakt med kommuner, regioner och länsstyrelser, och vi vet att de flesta som har kontakt med företagen i olika former av myndighetsutövning nu vänder på varenda sten för att hitta sätt att dämpa den akuta krisen. Rent konkret handlar det om att slopa avgifter för exempelvis tillsyn och tillstånd samt att helt minimera all form av onödiga inspektioner och annan administrativ börda för Sveriges småföretagare.  Myndigheter och kommuner behöver göra allt de kan för att stötta upp med resurser som kan ge råd och stöd åt företagen, samt skynda på tillståndsprocesser.

För många tjänstemän kommer det innebära en ovan situation där vissa paragrafer och regelverk som styr myndighetsutövningen kommer behöva brytas. Därför måste politiker på både lokal, regional och nationell nivå ge tjänstemän och myndigheter tydliga direktiv och stöd, och ta på sig ansvaret för den nya tillämpningen av lagar och regler. Om företagen försvinner kommer det inte heller finnas några jobb kvar för inspektörer och handläggare.

Utan företag stannar Sverige. Vi befinner oss i kris nu, i april kan det vara för sent. Både för länets småföretagare och resten av samhället. 

Eva Cooper, regionchef Företagarna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel