Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stängningen av familjestöd saknar en föregripande process

För oss kristdemokrater är det förebyggande arbetet med att stärka föräldrar och familjer prioriterat. Därför reagerar vi starkt på det beslut som tagits att stänga en del av socialtjänstens förebyggandeenhet, Familjestödet. Ett stöd bland annat till familjer i kris innan situationen blivit ohållbar. Nu försvinner den vägen in till hjälp och stöd.

Denna verksamhet erbjuder stöd till familjer med barn mellan 0 och 20 år i de utmaningar föräldrarollen innebär. Den politiska majoriteten har varit märkbart tyst i frågan. Inga samtal med oppositionen har förts och dessutom har inte ens berörda anställda varit involverade i beslut eller eventuell föregående process. Informationen har varit obetydlig och en tidsplan för den påstådda temporära stängningen verkar saknas.

Det förebyggande arbetet som utförs i Gävle kommun bygger på ett nära samarbete mellan de olika verksamheterna. Här är Familjestödet en tydlig och central pusselbit mellan andra delar såsom Familjecentralerna, BIG (Brottsförebyggarna i Gävle), Grinden och Fältgruppen. Att på ett område förändra enhetens arbete påverkar alltså de andra verksamheterna. Vi kristdemokrater ställer frågan om man utrett eller ens efterfrågat hur stor denna påverkan kan bli.

Eftersom Familjestödet ger stöd till familjer där barn får hjälp av andra stödverksamheter undrar vi kristdemokrater på vad som händer om vi tar bort Familjestödet. Hur blir den hjälp vi ger till barnet, om inte familjen och de vuxna får stöd, verktyg och medvetenhet om sin del i situationen. Risken är nu stor att barn blir ensamma i den negativa situation man befinner sig i och ansvar och skuld läggs på redan tyngda barns axlar.

Varför har inte socialnämndens ordförande, Lars Öberg, lyft detta tidigare? Vi kristdemokrater anser att detta beslut är taget helt utan någon som helst politisk process. Vi saknar ekonomiska analyser och en genomarbetad risk och konsekvensanalys. Vi uppmärksammar att beslutet tagits utan delaktighet och transparens. Vi har svårt att se barnperspektivet i detta beslut.

Kristdemokraterna i Gävle

Jan Myléus, kommunalråd i opposition (KD)

Ullrica Hedin, ledamot Socialnämnden (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel